Wat gaan we ervoor doen?
Duurzame Mobiliteit
In lijn met het Mobiliteitsprogramma Delft 2040 (MPD) geven we in de adaptieve agenda van het MPD prioriteit aan schone en actieve vormen van verplaatsen. We doen dit in samenhang met het Schone Lucht Akkoord en de ambitie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) om binnen het mobiliteitssysteem 30% CO2-reductie te halen in 2025 ten opzichte van 2016. Wij volgen de ontwikkelingen op landelijk niveau en onderzoeken of wij deze ook bij grote projecten kunnen toepassen.
Deelmobiliteit draagt bij aan het verduurzamen van de stad. We gebruiken de ervaringen van de mobiliteitshub in Nieuw Delft voor eventuele hubs in andere nieuwbouwprojecten. Verder zijn in 2022 vergunningen uitgegeven aan aanbieders van deeltweewielers. De komende periode monitoren we het aanbod, het gebruik en de impact op de openbare ruimte.
Het huidige beleid voor deelauto's sluit niet meer aan bij de doelstellingen van het MPD. We gaan het beleid voor het aanbieden van deelauto's actualiseren en stellen een visie op voor de langere termijn. Op die manier kunnen we meer sturing geven aan het aanbod van deelauto's en zoeken we goede combinaties tussen de bestaande stad en gebiedsontwikkelingen.
Duurzaam zoneren
Als onderdeel van het Schone Lucht Akkoord en klimaatafspraken bereiden we strengere, wettelijk verplichte milieuzones voor. Voor de logistieke zone scherpen we de regels voor ontheffingen en venstertijden aan. De focus ligt op minder verkeer, bij voorkeur met zo licht en zo klein mogelijke voertuigen. In de komende vijf jaar werken we met een jaarlijks uitvoeringsprogramma met beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden die nodig zijn om de doelen te behalen.
Ruimte in de binnenstad
We starten met de uitbreiding van het autoluwplus-gebied in het zuidwesten van de binnenstad: globaal het gebied tussen Zuidpoort en het NS-station. Daarmee willen we de openbare ruimte in de binnenstad een kwaliteitsimpuls geven. De voetganger krijgt in het autoluwplus-gebied de maximale ruimte. Door de parkeerplaatsen in dit gebied weg te halen van straat ontstaat er extra ruimte. Deze ruimte richten we, in overleg met bewoners en andere belanghebbenden, in voor onder andere vergroening, verblijven en verbetering fietsparkeren.
Voetganger op één
In het MPD staat de voetganger op de eerste plaats. De voetganger neemt in het mobiliteitssysteem de minste ruimte in en laat geen voertuig, zoals een fiets of een auto, achter in de openbare ruimte als hij/zij de bestemming heeft bereikt. Veel voorzieningen zijn vanuit de stations en andere OV-haltes en vanuit de woningen en werkplekken goed te voet bereikbaar. Maar de kwaliteit van het voetgangersnetwerk heeft een verbeterslag nodig om het lopen aantrekkelijker en veiliger te maken. We werken beleid uit om de voetganger een sterkere positie te geven in het mobiliteitssysteem. Waar mogelijk sluiten we aan op bestaande projecten om de herinrichting van routes of gebieden meer te richten op het gebruik door de voetganger. Bijvoorbeeld langs de Rotterdamseweg binnen het project Metropolitane Fietsroute ten behoeve van het versterken van de voetgangersverbinding tussen station Delft Campus en de campus van de TU Delft. Daarnaast willen we in 2023 een plan uitwerken om in de wijk Buitenhof meer ruimte te bieden aan voetgangers. Op die manier werken we niet alleen aan de doelstellingen van het MPD, maar dragen we ook bij aan een gezonde en leefbare wijk waar de kans op ontmoeting meer centraal komt te staan.
Fietsparkeren
Vanuit het MPD stellen we een fietsparkeerstrategie op. Deze strategie geeft inzicht in de huidige en toekomstige fietsparkeeropgave en definieert oplossingsrichtingen, rekening houdend met de gewenste ruimtelijke kwaliteit. De strategie geeft ook inzicht in de benodigde investeringsopgave en beheeropgave. In 2023 moet helder worden hoe we hier invulling aan kunnen geven.
In samenspraak met ProRail bekijken we hoe de fietsenstallingen bij station Delft veiliger en toekomstbestendiger kunnen worden gemaakt en ook efficiënter worden benut. Bij station Delft Campus werken we samen met onder meer de MRDH en ProrRail om de mogelijkheden voor een ketenreis van uit dit station te versterken. Dit doen we onder andere door het aantal fietsparkeerplekken uit te breiden.
Fietsinfrastructuur
In 2023 realiseren we op de Kanaalweg een fietsstraat. Voor de Oostsingel, Hugo de Grootstraat en het Westplantsoen treffen we voorbereidingen voor de aanleg van een fietsstraat. De aanleg van een fietsstraat op de Colijnlaan is door leveringsproblemen van materiaal doorgeschoven naar 2024.
Om de grote fietsstromen op de Michiel de Ruyterweg goed te kunnen faciliteren, moet het bestaande fietspad verbreed worden. Ook zijn aanpassingen nodig om vanuit de Zeeheldenbuurt veilig de fietsstroom te kunnen doorkruisen. Deze aanpassingen worden momenteel uitgewerkt. We streven ernaar om in 2023 gefaseerd te starten met de uitvoering.
In 2022 is de samenwerkingsoverenkomst voor de Metropolitane Fietsroute (MFR) Delft - Rotterdam-Alexander ondertekend. Delen van de route, zoals de Schieweg en het tracé langs de Rotterdamseweg worden nu verder uitgewerkt. Ten aanzien van de Rotterdamseweg is specifiek aandacht voor de stedenbouwkundige inpassing en de cultuurhistorische waarde. In de overeenkomst zijn een aantal complexe schakels benoemd. Voor Delft zijn dit de Gelatinebrug en Ecofietsbrug over de A13. Deze onderdelen doorlopen een afzonderlijk ontwerptraject en zal de uitwerking een langere doorlooptijd kennen.
Voor de MFR Delft - Naaldwijk wordt een inpassingsvisie opgesteld; het streven is om voor deze route in 2023 een samenwerkingsovereenkomst te tekenen
Openbaar vervoer (OV)
De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op het OV: er zijn minder reizigers en een minder snel herstel van het aantal oorspronkelijke reizigers. Voor de korte termijn wordt binnen de MRDH vooral ingezet op het behoud van het OV-systeem. Voor de langere termijn willen we samen met de MRDH en de concessiehouders kijken naar het functioneren van het OV-systeem en de daaraan gerelateerde investeringen.
In dat licht willen we in 2023 breder kijken naar het OV-netwerk en een netwerkvisie ontwikkelen. In de netwerkvisie is ook aandacht voor de behoefte aan mobiliteit die ontstaat bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de Nieuwe Haven.
Eind 2023 gaat tram 19 doorrijden naar de TU Campus. Dat betekent dat looproutes van reizigers op en rond het (bus)station Delft veranderen. In 2023 willen we samen met de OV-partners onderzoeken welke effecten dat heeft in de stationsomgeving. Hierin betrekken we ook de verbinding tussen station Delft Campus en de TU.
Adaptieve mobiliteitsagenda
In de tweede helft van 2021 is de adaptieve mobiliteitsagenda Delft 2040 (kortgezegd de uitvoeringsagenda) vastgesteld. Hierin wordt aangegeven op welke wijze het MPD wordt vertaald naar concrete projecten om de doelstellingen uit het MPD te realiseren. De projectenlijst is tot stand gekomen door een afweging te maken, waarbij gekeken is in hoeverre verschillende projecten bijdragen aan de doelstellingen van het MPD en in hoeverre er mee-koppelkansen zijn. Hiermee bedoelen we werk met werk maken of de aanwezigheid van subsidiekansen. Het beschikbare budget voor mobiliteitsmaatregelen is richtinggevend. Bij wijzigingen in planning of bij gewijzigde kosten van de verschillende projecten, kan de projectenlijst aangepast worden. Om deze reden is de uitvoeringsagenda adaptief. Hiermee blijven we projecten realiseren binnen vastgestelde kaders. Deze uitvoeringsagenda heeft betrekking op de jaren 2022 tot en met 2025. Begin 2023 wordt een eerste update van deze agenda aan de raad gepresenteerd.
Parkeren
Als afgeleide van mobiliteit is de manier waarop we met parkeren omgaan van belang. Het parkeren van auto’s en autoverkeer neemt namelijk veel van de schaarse ruimte in beslag en dat heeft invloed op de leefbaarheid van de stad. Daarom zijn keuzes nodig in hoeveel ruimte de geparkeerde auto krijgt. In 2020 is met de ‘parkeertransitie’ een stevige basis gelegd voor het parkeerbeleid. In lijn met dit beleid werken we de komende periode aan:
- We actualiseren het beleid voor parkeren bij nieuwe bouwontwikkelingen en transformaties (Nota Parkeernormen Delft). Er is een noodzaak voor meer flexibiliteit bij de toepassing van parkeernormen. In het verleden vertaalden we de parkeerbehoefte één-op-één in het aantal aan te leggen parkeerplaatsen of toe te wijzen parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Bij de toepassing van parkeernormen voor autoparkeren willen we het niet alleen over fysieke parkeervoorzieningen hebben, maar ook over het stimuleren van alternatieven voor de eigen auto. Ook het parkeren voor de fiets bij nieuwe bouwontwikkelingen moet een volwaardige rol krijgen in het parkeerbeleid.
- Het beter verdelen van het aantal uit te geven abonnementen per parkeergarage. Daardoor ontstaan meer mogelijkheden voor minder geparkeerde auto’s op straat (met name in de binnenstad). Voor de uitbreiding van het autoluwplusgebied gaan we op zoek naar maatregelen om een betere balans te vinden tussen het parkeren van bezoekers van de stad en het bewonersparkeren.
Verkeersveiligheid
Vanuit het MPD zetten we in op projecten die bijdragen aan verbetering van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. Vooral voetgangers en fietsers profiteren hiervan. In 2023 voeren we onder andere de volgende projecten uit:
- De verkeersveiligheidsmaatregelen op het Delflandplein zijn eind 2022 uitgevoerd. De hieraan gerelateerde maatregelen, zoals de fietsoversteek Papsouwselaan-Mercuriusweg en de nieuwe alternatieve fietsroute via de Vulcanusweg bereiden we voor. Het streven is deze in 2023 te realiseren.
- In vervolg op de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit op de Oude Langendijk bereiden we de herinrichting voor van de Binnenwatersloot en Peperstraat. Hierin nemen we de complexe situatie mee van het wegvak tussen de Westvest en de toegang naar de binnenstad vanuit de Phoenixstraat.
- In Voorhof worden onder andere de Multaluliweg en de Frederik van Edenlaan duurzaam veilig ingericht, waarbij asfalt wordt vervangen door elementverharding en snelheidsremmende maatregelen worden aangebracht.
- De voorbereidingen worden getroffen om een ontbrekende voetgangersverbinding te maken tussen de Hooikade en de onderdoorgang met de Zuidwal naast de Westersingelgracht. We vergroten daarmee de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers.
- De Tweemolentjeskade in de Delftse Hout wordt afgewaardeerd van 60 naar 30 km. per uur.
- Schoolomgevingen worden verkeersveiliger ingericht voor kinderen en hun ouders/verzorgers door het uniformeren van schoolomgevingen en inzet op communicatie.
- Met quick wins lossen we knelpunten op in verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers.
Overige projecten
Overige verkeersprojecten die we voorbereiden zijn onder meer:
- Herinrichting kruispunt Wateringsevest-Vrijenbanselaan naar een compactere en fietsvriendelijkere vorm.
- Duurzaam veilige inrichting Weteringlaan.
Recreatieve havens
De passantenhaven is voor varende bezoekers de hoofdentree van Delft. Dankzij nieuwe voorzieningen (digitaal betalen, elektra, water) is de haven goed toegerust. We voeren als vanouds de taken uit op het gebied van handhaving en gastheerschap. We zetten stappen voor een herziening van de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft (VOGD) in samenhang met de Omgevingswet.