Samen werken aan Delft
Samen werken aan Delft
Voor u ligt de Programmabegroting 2024-2027. Hierin hebben we de Kadernota 2023 ‘Stad in uitvoering’ uitgewerkt. De programmabegroting staat in het teken van uitvoeren, ontwikkelen en versterken van de stad. We brengen de basis op orde en doen wat nodig is, voor álle Delftenaren.
Met de raad, partners en betrokken inwoners en ondernemers zetten we ons in voor het duurzaam versterken van de stad. Dat doen we vanuit vijf heldere accenten: Delft kansrijk voor iedereen, Ruimte voor wonen, Een gezonde en veilige stad, Een duurzame stad, Economische kracht en bruisende stad. Zo bouwen we samen aan onze unieke stad, wereldwijd bekend om haar kennis, innovatie, talent, ondernemerschap, erfgoed en historie.
De vijf accenten komen ook tot uitdrukking in de drie noodzakelijke opgaven: Delft-West, Innovatiedistrict Delft en de Energietransitie. De opgaven zijn nodig om Delft op de lange termijn te versterken en te komen tot een evenwichtige opbouw en economische ontwikkeling van de stad. En het is nodig om onze energie duurzaam en betaalbaar te houden.
Investeren voor een duurzame toekomst
Om de vraagstukken van nu en van de nabije toekomst het hoofd te bieden, is het belangrijk om te investeren in de stad. Hiervoor zijn incidentele middelen beschikbaar. Het gaat om veel middelen vanuit het Rijk, naast middelen in onze reserves. Door nu te investeren in de stad, zorgen we voor structurele verbeteringen en een duurzame gezonde stad. De financiële ruimte in de reserves tot en met 2026 stelt ons hiertoe in staat. Met behoud van onze financiële gezondheid, nu en in de toekomst.
De financiën van Delft blijven op de lange termijn nog onzeker. Het Rijk komt gemeenten de eerstkomende jaren wel tegemoet met extra geld. De val van het kabinet Rutte IV maakt echter dat duidelijkheid over de jaren vanaf 2026 waarschijnlijk langer uitblijft. Daarom zetten we samen met andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in op het stevige gesprek met het Rijk over structureel voldoende financiering voor alle gemeentelijke taken. Daarnaast monitoren we in de komende jaren onze uitgaven zorgvuldig en sturen we bij als dat noodzakelijk is.
De stad maken we samen
De kracht van Delft willen we benutten. We maken er werk van om zichtbaar en toegankelijk te zijn in de wijken. Dat doen we door ons werk anders te organiseren, dichter bij alle Delftenaren. Zo werken we meer samen met bewoners en partners. En weten we steeds beter wat er speelt in Delft en welke sociale vraagstukken belangrijk zijn voor inwoners en partners. In co-creatie met de stad zetten we kennis en kunde in om de opgaven in de stad op te lossen. Voor de korte, maar zeker ook voor de lange termijn. Daarbij laten we verantwoordelijkheden - waar gewenst en mogelijk - in de stad.
We zorgen ook dat iedereen profiteert. Dat investeringen blijvend merkbaar zijn in het dagelijks leven van veel Delftenaren. We zetten samen met de stad in op het toekomstbestendig versterken van plekken en organisaties die belangrijk zijn voor inwoners. We leren van de ervaringen die we opdoen, zoals met het programma Wij West in Delft-West. De gezamenlijke aanpak daar komt van bewoners, instellingen en organisaties in de wijk. Daarmee bouwen we ook aan wederzijds vertrouwen.
Daar waar kansrijke initiatieven in de stad ontstaan, kunnen we deze faciliteren vanuit Fonds Delft 2040. En we maken instrumenten zoals het subsidiekader beter toegankelijk en inzichtelijk. Zodat we daarmee initiatieven uit de stad kunnen ondersteunen.
Bestuurlijke accenten
De komende jaren zetten we in op het uitvoeren van gemaakte plannen en het verder ontwikkelen en versterken van de stad. Zoals hierboven staat, leggen we vijf duidelijke accenten, om richting te geven aan de ontwikkeling van de stad. Hieronder volgt een korte samenvatting. In de beleidsprogramma’s van deze begroting krijgen de accenten concreet vorm.
Delft kansrijk voor iedereen
We werken eraan om de kansen voor meer Delftenaren te vergroten, zodat iedereen kan meedoen. Samen met partners leggen wij hiervoor een goede basis. We zetten in op onderwijs en werkgelegenheid op alle niveaus. We organiseren meer informele en formele ondersteuning. Dicht bij de mensen in de wijk, zodat we eerder en beter kunnen inspelen op zorgvragen. Dit vraagt meer inzet van professionals die ook nauw aansluiten bij de informele structuren in de wijk. We investeren daar waar de impact het grootst is en de nood het hoogst is. Dit betekent dat we ons nu extra richten op de jeugd in Delft-West, voor het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen en jeugd. In de hele stad versterken we de (informele) zorg voor en ondersteuning van ouderen, bijvoorbeeld met meer collectieve woonvormen met zorg. We streven ernaar dat ouderen, als zij dat willen, in hun eigen wijk kunnen blijven wonen.
Ruimte voor wonen
We zetten in op gemengde wijken en op betaalbare en gezonde woningen, met een goede balans van sociale en vrije sector in de stad. We hebben aandacht voor de verhouding tussen prijs en kwaliteit en voor doorstroming in de bestaande woonvoorraad. Zo zetten we onder meer een huurteam en een seniorenmakelaar in. We werken aan het terugdringen van woonoverlast. We doen dit samen met onze (keten)partners. Delft kent een stevige woningbouwopgave. Het Rijk heeft hiervoor versnellingsgelden en de woningbouwimpuls beschikbaar gesteld. De versnellingsgelden zijn bedoeld voor infrastructurele maatregelen voor een goede bereikbaarheid van Delft, die passen bij de ambities van het Mobiliteitsprogramma. De ontvangen middelen vanuit de Woningbouwimpuls (WBI) zijn voor versnelling in de bouw van woningen en betaalbare woningen.
Een gezonde en veilige stad
We werken aan een gezonde en veilige stad met meer ruimte voor ontmoeting. Delftenaren moeten een gezonde leefomgeving hebben, waarin ze prettig en actief kunnen wonen, opgroeien en ouder worden. Dit vraagt om een goede infrastructuur en passende en bereikbare voorzieningen. We verkennen de mogelijkheden voor het vernieuwen van het zwembad Kerkpolder en de haalbaarheid van een buitenzwemvoorziening. We blijven werken aan een veilige stad. We zetten onder meer in op het tegengaan van ondermijning, het aanpakken van overlast en op het verminderen van jeugdcriminaliteit. Bewoners in Delft-West hebben vaker problemen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Daarom voeren we in Delft-West onder meer de programma's Positieve Gezondheid en Preventie met Gezag uit. Met Preventie met Gezag willen we nieuwe aanwas in jeugdcriminaliteit voorkomen en ervoor zorgen dat kinderen tot hun recht komen met al hun talenten.
Een duurzame stad
We willen in 2050 klimaatneutraal zijn en de stad leefbaar houden. Delft begint bij de bron en beperkt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) zo snel mogelijk door vol in te zetten op de opgave Energietransitie. We gaan verder met het vergroenen van de stad. Bij werken in de openbare ruimte benutten we de mogelijkheden voor klimaatadaptieve maatregelen en extra groen, op verschillende plekken van gevel tot gevel. Met de Klimaatmaat zetten we samen met de eigenaren in op het vergroenen van privéterrein. We ondersteunen de initiatieven uit de stad om de openbare ruimte te vergroenen en klimaatadaptief te maken. We treffen maatregelen voor fietsparkeren in de binnenstad en onderzoeken het realiseren van extra fietsparkeerplaatsen. Het gemeentelijk vastgoed wordt stap voor stap verduurzaamd. Voor de circulaire economie werken we samen met de stad een uitvoeringsplan uit en gaan we over tot actie.
Economische kracht en bruisende stad
We blijven komende jaren samen met ondernemers en partners inzetten op het versterken van de economische kracht en op een bruisende stad. Het Innovatiedistrict Delft levert hieraan een belangrijke bijdrage met werkgelegenheid, onderwijs en wonen op alle niveaus. Delft is een bruisende stad, met cultuur, actieve verenigingen, ruimte voor uitgaan en een levendige binnenstad. Dit brengt de stad en de wijken tot leven, zorgt ervoor dat mensen er graag wonen, werken en uitgaan. We leveren extra inzet om initiatieven van (culturele) evenementen te stimuleren en mogelijk te maken. We kiezen voor het versterken van het culturele aanbod, in lijn met het Cultuurkader, en als onderdeel van het programma Wij West. Dat doen we onder meer door te investeren in culturele activiteiten.