Wat gaan we ervoor doen?
Inkomensverstrekking en armoedebestrijding
De gemeente biedt inkomensondersteuning aan mensen die geen werk en geen andere bron van inkomsten hebben. Daarnaast ondersteunen we mensen met een laag inkomen met bijzondere bijstand. We blijven streven naar een zo groot mogelijk bereik van regelingen voor bijzondere bijstand, ook om de gevolgen van armoede te verzachten, met name voor kinderen. Dit is een manier om de kansengelijkheid voor kinderen te bevorderen.
In de Visiebrief 'Participatiewet in balans' kondigt minister Schouten aan dat onder andere de Participatiewet getoetst gaat worden op eenvoud, de menselijke maat en uitvoerbaarheid. Dit sluit aan bij het Project 'Werken volgens de bedoeling' dat in 2024 en verder zijn beslag gaat krijgen binnen de gemeente Delft.
In 2023 is de Nota Armoede aangenomen door het college. Het werken aan de ambities uit de nota en het uitvoeren van de acties en maatregelen die in Nota Armoede staan beschreven, is gestart in 2023 en loopt zeker door tot 2026.
De Delftpas biedt alle Delftenaren de kans om mee te doen in de samenleving. Met de pas kunnen mensen in Delft en omgeving gratis of met korting activiteiten doen. Voor kinderen die in een huishouden wonen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm is de schoolkostenregeling gekoppeld aan de Delftpas.
De ondersteuning van mensen die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagenaffaire bij de Belastingdienst gaat ook in 2024 door.
Werk en re-integratie
We financieren de werkgelegenheid voor de werknemers Sociale Werkvoorziening (SW), beschut werk en van de ID-banen (Instroom-Doorstroombanen, een oude regeling die langzaam afloopt). De SW-medewerkers en Beschut Werk-medewerkers zijn allen in dienst van Werkse!. Bij de start van de Participatiewet is de toegang tot de sociale werkvoorziening afgesloten. Het aantal SW-medewerkers daalt door natuurlijk verloop daardoor jaarlijks. Voor de instroom in het nieuwe beschut werk geldt een Rijkstaakstelling. De uiteindelijke omvang van het nieuwe beschut werk zal één derde zijn van het bestand van de voormalige Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
Degenen die niet kunnen instromen in beschut werk ontvangen een Participatie-wet uitkering en worden zoveel als mogelijk begeleid naar ander werk. Omdat het totaal aantal SW-werknemers bij Werkse! elk jaar kleiner wordt, heeft dit gevolgen voor de bedrijfsvoering van Werkse!. De ontwikkeling van het personeelsbestand wordt gemonitord en in overleg met Werkse! brengen wij de consequenties hiervan in 2024 in beeld. Gevolgen en keuzes worden voorgelegd aan de raad.
Naast onze reguliere dienstverlening om mensen aan het werk te helpen, zetten we in samenwerking met GGZ Delfland de Individuele Plaatsing en Steun (IPS) methodiek in voor mensen met psychische beperkingen. Een groot deel van het bijstandsbestand heeft met psychische kwetsbaarheid te maken. Bij IPS worden mensen met psychische beperkingen al in het begin van hun behandeling begeleid naar werk en maken de positieve effecten van het hebben van werk onderdeel uit van de psychische behandeling. De resultaten hiervan zijn zeer positief, zodat deze aanpak de komende jaren wordt voortgezet.
We blijven, in nauwe samenwerking met Werkse!, zoeken naar andere manieren om mensen aan werk te helpen. De arbeidsmarkt is op dit moment zeer gespannen. Dat betekent dat vrijwel iedereen die wil en kan werken ook werk heeft. Maar we moeten ook constateren dat er een groep bijstandsgerechtigden is en blijft voor wie werk (nog) niet haalbaar is. Ook deze groep is van waarde. Voor hen is het dan ook belangrijk dat zij via maatschappelijke participatie meedoen aan de samenleving. De partners van Lekker Bezig (de firma Van Buiten, GGZ-Doel en stichting Stunt) bieden die participatieplekken en zijn daardoor voor ons onmisbaar. Ook gaan we een pilot uitrollen om mensen die aan het werk komen langer te ondersteunen zodat zij duurzamer uitstromen.
De Jongerenacademie van Delft Support biedt ondersteuning aan jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering en aan niet-uitkeringsgerechtigde jongeren (zogenoemde 'nuggers'). De Jongerenacademie begeleidt hen naar een passende opleiding, dagelijkse begeleiding of werk. Om jongeren met meervoudige problemen beter te begeleiden, is de dienstverlening geïntensiveerd. In 2024 wordt deze vernieuwde dienstverlening voortgezet en doorontwikkeld.
Het Rijk werkt aan een wetsvoorstel ‘van school naar werk’ om gelijke kansen op werk te realiseren voor jongeren met een (risico op) structurele afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de aanpak van jeugdwerkloosheid is een regionale aanpak ontwikkeld. Ook bereiden we ons regionaal voor op de wetswijziging.
Schuldhulpverlening
Om het risico te verkleinen dat mensen (problematische) schulden maken, is voorlichting over het omgaan met geld en de mogelijkheden voor hulp belangrijk. We blijven inzetten op extra communicatie hierover en over de ondersteuning die de gemeente kan bieden. De gemeente biedt die voorlichting via verschillende kanalen.
We werken nauw samen met de vrijwilligersorganisaties van Geldzaken voor Elkaar voor de ondersteuning van mensen met schulden. Hiermee zijn we gestart in 2023. Dit zal nog worden doorontwikkeld komend jaar, vanwege de ambitie om beter vindbaar te worden.
De wettelijke taak om mensen met een betalingsachterstand zo snel mogelijk te benaderen (vroegsignalering) vullen we in via EMMA (Eerder Melden Minder Achterstanden). Woningverhuurders, waterleveranciers, energieleveranciers en zorgverzekeringen mogen achterstanden melden. Het aantal organisaties dat achterstanden bij ons meldt stijgt nog steeds. Door de verder oplopende inflatie, houden wij rekening met een stijging van het aantal meldingen in 2024.
Voor mensen met problematische schulden passen we schuldbemiddeling of schuldsanering toe. We bieden hulp aan particulieren, maar ook aan zelfstandig ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun bedrijfsschulden. Inwoners met problematische schulden die hulp zoeken, krijgen sneller een nieuwe start. Dit omdat de aflostermijn voor zowel de wettelijke als de minnelijke trajecten landelijk is gehalveerd.
De komende jaren is het vergroten van het bereik van inwoners met (problematische) schulden in de stad, en in het bijzonder in Delft-West, een belangrijke doelstelling. Verder maakt de Financiële Winkel van Delft begin 2024 een doorstart met haar trainingsunit om inwoners met (problematische) schulden of inwoners die hier behoefte aan hebben, te begeleiden naar financiële zelfredzaamheid.
Waar mogelijk passen we maatwerk toe. Dat doen we bijvoorbeeld bij het Jongerenperspectieffonds. Hiermee helpen we jongeren met schulden om schuldenvrij te worden, grip te krijgen op hun financiën en tegelijkertijd een opleiding te volgen of werk te vinden. Vanuit de bijzondere bijstand financiert de gemeente budgetbeheer en bewindvoering, meestal in combinatie met een schuldbemiddelingstraject.
Integratie, emancipatie, taal en inburgering
We ondersteunen onze inwoners om zélf de regie over hun eigen leven te hebben en naar vermogen te kunnen meedoen in de samenleving. Goede basisvaardigheden dragen bij aan gelijke kansen, bevorderen inclusie en verminderen de tweedeling. Binnen deze doelstelling dragen we daaraan bij op de volgende manieren:
Taal en overige basisvaardigheden
Een goede beheersing van de basisvaardigheden taal, rekenen en digitale vaardigheden is belangrijk en essentieel. De gemeente biedt verschillende vormen van volwasseneneducatie voor inwoners die moeite hebben met deze basisvaardigheden of rekenen. De gemeente Den Haag ontvangt voor de regio Haaglanden de middelen hiervoor van het Rijk. We investeren daarnaast als gemeente in goede voorlichting over het taalaanbod via het Taalhuis DOK en we subsidiëren cursussen Taal op Eigen Kracht. Ook subsidiëren we de Informatiepunten Digitale Overheid. Hier kunnen burgers terecht met vragen over online (overheids)dienstverlening. De uitvoering is belegd bij DOK.
Inburgering
De nieuwe Wet inburgering is geïmplementeerd en zal met de betrokken partijen in 2024 verder uitgerold en doorontwikkeld worden. We voeren de Wet inburgering in samenwerking met de regiogemeenten uit. Doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen slagen voor hun inburgeringsexamen en bijdragen aan de samenleving.
We monitoren de voortgang van de inburgeringstrajecten van Inburgeringsplichtigen die onder de oude Wet inburgering vallen tot het moment dat zij voldaan hebben aan de inburgeringsplicht of ontheven zijn daarvan. Daarnaast ondersteunen we de statushouders in deze doelgroep om zo snel mogelijk aan het werk te gaan met inzet van Werkse! en de Jongerenacademie.
In de nieuwe Wet inburgering staat het verwerven van de Nederlandse taal nadrukkelijker centraal. Van de eerste trajecten die onder de nieuwe wet zijn gestart, komt nu de eerste uitstroom tot stand.
Integratie, emancipatie en discriminatie
De gemeente organiseert een meldpunt voor mensen die zich gediscrimineerd voelen en dit willen melden. De gemeente werkt hiervoor samen met een externe partij. Deze geeft tevens voorlichting over discriminatie.
Volgens de visie geformuleerd in de nota 'Iedereen Delftenaar' ondersteunen we via subsidies initiatieven van partijen in de stad. Zo hebben we bijvoorbeeld subsidie verstrekt aan de Delftse Werkgroep Homo-emancipatie (DWH) en in het kader van het Herdenkingsjaar 150 jaar Slavernijverleden. Ook zal gewerkt worden volgens het actieplan regenbooggemeente.
Oekraïners
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen gevlucht naar andere landen in Europa. Ook in Delft vangen we mensen op, zowel in gemeentelijke opvang als in particuliere opvang. Naar verwachting is dat ook in 2024 nodig. Voorals vergoedt het Rijk de kosten die we hiervoor maken uit de regeling opvang ontheemden Oekraïne.