Wat gaan we ervoor doen?
Inkomensverstrekking en armoedebestrijding
De gemeente biedt inkomensondersteuning aan mensen die geen werk en geen andere bron van inkomsten hebben.
Daarnaast ondersteunen we mensen met een laag inkomen met bijzondere bijstand. We blijven streven naar een zo groot mogelijk bereik van regelingen voor bijzondere bijstand, ook om de gevolgen van armoede te verzachten, met name voor kinderen. Dit is een manier om de kansengelijkheid voor kinderen te bevorderen.
Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben we te maken met stijgende energieprijzen en een hoge inflatie. Dat betekent dat het voor mensen met een laag inkomen op dit moment en de komende tijd, moeilijk is om rond te komen. Deze ontwikkeling baart ons zorgen, ook omdat mensen met een middeninkomen steeds moeilijker rondkomen. We voeren de regeling energietoeslag uit om mensen te ondersteunen. Deze maatregel geldt vooralsnog alleen voor 2022 maar we verwachten dat er in 2023 opnieuw een regeling zal komen. Deze maatregel alleen zal echter onvoldoende helpen.
In de tweede helft van 2022 bepalen we, in overleg met partijen in de stad, wat we als gemeente nog meer zouden kunnen doen om inwoners in het kader van het armoedebeleid te ondersteunen. We leggen deze voorstellen voor aan de gemeenteraad. Daarbij leggen we een verbinding met de energietransitie. En hier benutten we eventueel een deel van de buffer voor.
De Delftpas biedt alle Delftenaren de kans om mee te doen in de samenleving. Met de pas kunnen mensen in Delft en omgeving gratis of met korting activiteiten doen. Voor kinderen die in een huishouden wonen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm is de schoolkostenregeling gekoppeld aan de Delftpas.
De ondersteuning van mensen die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagenaffaire bij de Belastingdienst gaat ook in 2023 door.
Werk en re-integratie
We financieren de werkgelegenheid voor de werknemers Sociale Werkvoorziening (SW) , beschut werk en van de ID-banen (Instroom-Doorstroombanen, een oude regeling die langzaam afloopt). De SW-medewerkers en Beschut Werk medewerkers zijn allen in dienst van Werkse!. Bij de start van de Participatiewet is bepaald dat de toegang tot de Sociale Werkvoorziening wordt afgesloten. Het aantal SW-medewerkers daalt daardoor jaarlijks. Voor elke 3 SW-ers die uitstromen mag 1 Beschut Werker worden aangenomen. Degenen die niet kunnen instromen in Beschut Werk ontvangen een Participatie-wetuitkering en worden zoveel mogelijk begeleid naar ander werk. Het totaal aantal werknemers bij Werkse! in SW en Beschut Werk wordt elk jaar kleiner. Dit heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering van Werkse!. In overleg met Werkse! brengen wij de consequenties hiervan in 2023 in beeld.
Naast onze reguliere dienstverlening om mensen aan het werk te helpen, zetten we onder andere de Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voort voor mensen met psychische beperkingen. Bij IPS worden mensen met psychische beperkingen al in het begin van hun behandeling begeleid naar werk en loopt de psychische behandeling parallel met werken.
We blijven, in nauwe samenwerking met Werkse! zoeken naar andere manieren om mensen aan werk te helpen. De arbeidsmarkt is op dit moment zeer gespannen. Dat betekent dat vrijwel iedereen die wil en kan werken ook werk heeft. Maar we moeten ook constateren dat er een groep bijstandsgerechtigden is voor wie werk (nog) niet haalbaar is. Voor hen is het belangrijk dat zij via maatschappelijke participatie meedoen aan de samenleving. De partners van Lekker Bezig (de firma van Buiten, GGZ-Doel en stichting Stunt) bieden die participatieplekken en zijn daardoor voor ons onmisbaar.
Het kabinet heeft aangekondigd dat zij de Participatiewet op onderdelen wil gaan aanpassen. Wij zullen de wijzigingen die hieruit voortvloeien implementeren.
Schuldhulpverlening
Om het risico te verkleinen dat mensen schulden maken, is voorlichting over het risico van schulden belangrijk. We blijven inzetten op extra communicatie hierover en over de ondersteuning die de gemeente kan bieden. De gemeente biedt die voorlichting via verschillende kanalen.
We werken nauw samen met vrijwilligersorganisaties voor de ondersteuning van mensen met schulden.
De wettelijke taak om mensen met een betalingsachterstand zo snel mogelijk te benaderen (vroegsignalering) vullen we in via EMMA (Eerder Melden Minder Achterstanden). Het aantal partijen dat achterstanden bij ons meldt stijgt nog steeds. Dit, in combinatie met de stijgende energieprijzen en hoge inflatie, maakt dat wij verwachten dat het aantal meldingen in 2023 fors zal toenemen.
Voor mensen met schulden passen we schuldbemiddeling of schuldsanering toe. We bieden hulp aan particulieren maar ook aan zelfstandig ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun bedrijfsschulden. Nu momenteel alle steunmaatregelen als gevolg van Corona zijn afgelopen, zien we het aantal ondernemers dat aanklopt met vragen stijgen. Nieuw is dat we zien dat sommige mensen niet te helpen zijn met schuldhulpverlening omdat de maandelijkse (vaste) lasten zo hoog zijn dat er geen geld overblijft om afspraken te maken met schuldeisers. Dan bieden we hen ondersteuning om zoveel mogelijk te voorkomen dat de schulden verder toenemen.
Waar mogelijk passen we maatwerk toe. Dat doen we bijvoorbeeld bij het Jongerenperspectieffonds. Hiermee helpen we jongeren met schulden om schuldenvrij te worden en tegelijkertijd een opleiding te volgen of werk te vinden.
Vanuit de bijzondere bijstand financiert de gemeente budgetbeheer en bewindvoering, meestal in combinatie met een schuldbemiddelingstraject.
Onder het programma Werk en inkomen vallen ook:
Integratie, emancipatie, taal en inburgering
We ondersteunen zoveel mogelijk dat alle mensen die in Delft wonen mee kunnen doen in de samenleving. Binnen deze doelstelling dragen we daaraan bij op de volgende manieren:
Taal
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk. De gemeente biedt verschillende vormen van volwasseneneducatie voor degenen die moeite hebben met lezen, schrijven, digitale vaardigheden of rekenen. De gemeente Den Haag ontvangt voor de regio Haaglanden de middelen hiervoor van het Rijk. We investeren daarnaast als gemeente in goede voorlichting over het taalaanbod via het Taalhuis DOK en we subsidiëren cursussen Taal op Eigen Kracht.
Inburgering
We voeren de Wet Inburgering 2021 in samenwerking met de regiogemeenten uit. Doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen slagen voor hun inburgeringsexamen en deel nemen aan de samenleving.
We monitoren de voortgang van de inburgeringstrajecten van Inburgeringsplichtigen die onder de oude Wet Inburgering vallen tot het moment dat zij voldaan hebben aan de inburgeringsplicht of ontheven zijn daarvan. Daarnaast ondersteunen we de statushouders in deze doelgroep om zo snel mogelijk aan het werk te gaan.
Integratie, Emancipatie en Discriminatie
De gemeente organiseert een meldpunt voor mensen die zich gediscrimineerd voelen en dit willen melden. De gemeente werkt hiervoor samen met een externe partij. Deze geeft tevens voorlichting over discriminatie.
Conform de visie geformuleerd in de nota "iedereen Delftenaar" ondersteunen we via subsidies initiatieven van partijen in de stad. Zo hebben we bijvoorbeeld subsidie verstrekt aan de Delftse Werkgroep Homo-emancipatie (DWH) en aan het Keti-Koti festival.
Oekraïners
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen gevlucht naar andere landen in Europa. Ook in Delft vangen we mensen op, zowel in gemeentelijke opvang als in particuliere opvang. Naar verwachting is dat ook in 2023 nodig. De kosten die we hiervoor maken worden vooralsnog door het Rijk vergoed.
Overige activiteiten
Besteding middelen coalitieakkoord
Bij het coalitieakkoord is eenmalig voor 2023 € 500.000 beschikbaar gesteld in het kader van het onderdeel "Delft kansrijk voor iedereen". De voorgestelde besteding is als volgt:
Onderwerp | |
In overleg met scholen mogelijkheden schoolontbijt verkennen | 50.000 |
onderzoeken of bij inkoopbeleid en verstrekken subsidies meer gewicht aan social return gegeven kan worden | 50.000 |
Substantieel inzetten op vergroten kansen kinderen | 400.000 |
Totaal | 500.000 |
De invulling van de besteding van deze middelen wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met de afdeling jeugd en onderwijs. |
Actieplan sociaal domein
In het kader van het actieplan sociaal domein gaan we door met de volgende acties:
- Mogelijke kostenbesparing op bewindvoering
- Kostenbesparing budgetbeheer
- Extra inzet op schuldhulpverlening