Wat gaan we ervoor doen?
Beheer en onderhoud openbare ruimte
Bij de vaststelling van de kadernota voor 2024 zijn aanvullende middelen beschikbaar gesteld. Specifiek voor de beheerplannen Groen en Water, Wegen, Civiele Constructies gaan we nader in op de besteding van deze middelen. Daarnaast lichten we nog enkele specifieke werkzaamheden toe.
Beheerplan Groen en water
We gaan werken aan het inlopen en voorkomen van achterstallig onderhoud in het groen. Door intensiever dagelijks onderhoud en meer groot onderhoud uit te voeren, en in te zetten op vervanging van groen. We vergroenen, gaan ecologischer maaien, gaan de standplaatsen van bomen verbeteren en knappen elk jaar één park op.
Beheerplan Wegen
In het beheerplan wegen is geconstateerd dat er sprake is van achterstanden in onderhoud: het niveau zit voor een deel namelijk op CROW-niveau D (12%). In de komende jaren vervangen we meer wegen waardoor we op deze achterstanden inlopen.
Beheerplan Civiele Constructies
Steeds meer kunstwerken in de openbare ruimte zijn aan vervanging toe. In de komende jaren zetten we daarom in op het verder vervangen van de kunstwerken, zoals bruggen, kademuren en muren.
Beheerplan Openbare verlichting
In 2024 wordt de spanverlichting in de binnenstad vervangen door nieuwe spanverlichting. Daarnaast zorgen we ervoor dat we steeds vaker ledverlichting toepassen.
In 2024 zetten we daarnaast specifiek in op de volgende werkzaamheden:
Vergroenen openbare ruimte
We maken in 2024 volgens het beheerplan Groen en Water budget vrij. Dat doen we om groene initiatieven van bewoners en bedrijven op locaties waar we de komende jaren niet aan de slag gaan, te ondersteunen en realiseren.
Gevel tot gevel projecten
In 2024 werken we verder aan de voorbereiding van de rioolvervanging in Voorhof en Buitenhof. In Voorhof-Oost starten we eind 2024 met de uitvoering van de daadwerkelijke werkzaamheden.
Beheervisie Openbare Ruimte
De Beheervisie Openbare Ruimte Delft is in 2019 vastgesteld door de gemeenteraad. Inmiddels zijn er ontwikkelingen waardoor het nodig is de Beheervisie te actualiseren. In 2024 starten we met deze actualisatie.
Openbare orde en veiligheid
Door de eigen verantwoordelijkheid, weerbaarheid en burgerbetrokkenheid te vergroten en het nemen van preventieve maatregelen dringen we het aantal slachtoffers van criminaliteit verder terug en dragen we bij aan de verdere verbetering van het veiligheidsgevoel van alle Delftenaren. Daarnaast blijft er veel aandacht voor de aanpak van overlast en blijven we gericht inzetten op het nieuw geprioriteerde thema gedigitaliseerde criminaliteit. Tot slot zetten we ook in 2024 in op de aanpak van ondermijning en intensiveren we de aanpak van jeugdcriminaliteit via Preventie met Gezag (bestuurlijk accent: een gezonde en veilige stad).
Veiligheid is niet alleen een taak voor politie, brandweer en gemeente. De stad kan niet zonder de eigen inbreng van inwoners, ondernemers en instellingen. Als gemeente werken we daarom nauw samen met verschillende partners in de stad.
Overlast
We blijven inzetten op het voorkomen en bestrijden van de verschillende vormen van overlast. De focus zal daarbij liggen op de vormen die uit de overlastanalyse het meeste naar voren zijn gekomen. Jeugdoverlast, (woon)overlast door studenten, overlast door drugshandel, overlast door personen met verward gedrag, rommel op straat en verkeersoverlast.
Gedigitaliseerde criminaliteit
In 2024 zal verder uitvoering worden gegeven aan het in 2023 opgestelde plan van aanpak. De focus ligt op het creëren van bewustwording en het weerbaarder maken van de kwetsbare groepen. Op die manier willen we dat het slachtofferschap afneemt.
Ondermijning
Door de intensivering van de aanpak ondermijning kunnen we in 2024 steviger inzetten op het versterken van de gemeentelijke informatiepositie, zoals de ingebruikname van het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK). Ook verwachten we de bestuurlijke weerbaarheid van de gemeente verder te versterken door het uitvoeren van meer Bibob-onderzoeken. En verder blijven we via diverse activiteiten, waaronder Dealbreakers, inzetten op het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning.
Radicalisering, Extremisme en polarisatie (maatschappelijk ongenoegen)
Ook in 2024 zet de Zorg- en Veiligheidskamer Delft zich in voor het signaleren, voorkomen en tegengaan van radicalisering, extremisme en polarisatie. Dit doen we met verschillende partners langs vier actielijnen (het verminderen van maatschappelijke onrust en ongewenste polarisatie, het vergroten van de weerbaarheid, het opbouwen, trainen en onderhouden van netwerken en de persoonsgerichte aanpak). Hiermee sluiten we aan bij het landelijke dreigingsbeeld en spelen we in op lokale vragen vanuit de stad. Met hulp van de wetenschap en de kennis en expertise van professionals verbeteren we de aanpak. Komende jaren blijven we inzetten op de vier actielijnen, bijvoorbeeld door aan voorlichting te doen zodat professionals radicalisering kunnen signaleren of trainingen te organiseren om de weerbaarheid te versterken.
Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas
De Zorg- en Veiligheidskamer gaat ook in 2024 door met de Persoonlijke Aanpak Delft (PAD), gericht op de meest overlastgevende en criminele jongeren in Delft. Zowel binnen de lokale PAD-aanpak als de regionale aanpak rondom rivaliserend groepsgedrag en het programma Preventie met Gezag kijken we waar we de huidige aanpakken verder op kunnen doorontwikkelen. Ook zetten we in op versterking van de samenwerking met het onderwijs, bijvoorbeeld op het gebied van schoolveiligheid en vroegsignalering.
Preventie met Gezag (Opgave Delft-West)
In het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid heeft het college een aanvraag toegekend gekregen voor rijksfinanciering uit het programma Preventie met Gezag. Hiermee kan een breed pakket aan interventies, gericht op voorkomen, signaleren en aanpakken, worden ingezet om jonge aanwas in criminaliteit te voorkomen. Dit moet ertoe leiden dat de jeugdcriminaliteit in 2030 is afgenomen tot 11% van het totaal aantal verdachten. Dat is nu 12%.
Crisisbeheersing
De resultaten uit de landelijke evaluatie Wet veiligheidsregio’s en het Uniform Kwaliteitsniveau Bevolkingszorg bieden het professionaliseringsniveau waar naar gewerkt zal worden. Er wordt gestreefd naar een betere regionale inzet, met duidelijke verwachtingen richting de gemeenten hoe zij hierop moeten aansluiten. De invoering van het gemeentelijk team incidentbestrijding en het ontwikkelen van heldere planvorming en checklists worden voortgezet.