Wat gaan we ervoor doen?
Beheer en onderhoud openbare ruimte
Beheer en onderhoud van de openbare ruimte is een samenspel tussen inrichting, beheer en gebruik. Wanneer deze elementen in balans zijn, wordt de openbare ruimte als prettig ervaren: de beleving is goed. Wanneer er een disbalans is tussen deze elementen, merken de gebruikers van de openbare ruimte dit en ervaren ze de openbare ruimte als minder prettig.
In het reguliere onderhoud spelen we in op de directe leefomgeving en de beleving van de openbare ruimte. We zorgen voor schone straten, het inzamelen van huishoudelijk afval, het verwijderen van onkruid, het laten branden van verlichting en het in orde zijn van de speelplekken. Door dit te beheren, dragen we onder andere bij aan het element beheer vanuit de 'driehoek van beheer'. Met het groot onderhoud zorgen we ervoor dat de openbare ruimte de functie kan blijven vervullen en dat de beoogde levensduur behaald kan worden. Werkzaamheden die hieraan bijdragen zijn onder meer regeneratiesnoei, herstraatwerkzaamheden en groot onderhoud aan parken.

Bij het vervangen van openbare ruimte ontstaat de mogelijkheid om te kijken naar de inrichting, en die weer te laten aansluiten op het gebruik van de openbare ruimte. Vanuit de ‘gevel tot gevel’-budgetten gecombineerd met budgetten uit de beheerplannen kunnen we wijken integraal vernieuwen. Tijdens deze werkzaamheden is ook aandacht voor klimaatadaptatie, het groener inrichten en 30km-zones. Ook de aanpak van hittestress en het toekomstbestendig maken van de openbare ruimte komen hiermee binnen handbereik. Watergerelateerde klimaatmaatregelen kunnen we meenemen bij werkzaamheden en zijn onderdeel van de rioolheffing.
In 2023 zetten we specifiek in op de volgende werkzaamheden:
Vergroenen openbare ruimte
We zetten stevig in op het vergroenen van de stad in deze collegeperiode. We doen dan niet alleen bij reeds geplande projecten zoals de rioolvervanging in de Voorhof maar ook in de bestaande stad. We maken in 2023 € 300.000 extra vrij voor kleinschalige, groene initiatieven op locaties waar we als gemeente de komende jaren niet aan de slag gaan. Dit kunnen ook initiatieven zijn vanuit de bewoners. Zo versnellen we de vergroening van onze stad. In eerste instantie doen we dit met incidentele middelen (€ 300.000 voor realisatie en capaciteit); de benodigde dekking hiervoor is aanwezig in de reserve Openbare ruimte. Voor de aanpak vanaf 2024 volgt een voorstel in de Kadernota 2023.
Ophoging openbare ruimte en vervangen riolering
In het beheerplan Wegen is budget opgenomen voor het ophogen van sterk verzakte buurten en straten in onder andere Tanthof. Tegelijkertijd moet het riool in Tanthof op verschillende locaties vervangen worden. Met het beschikbaar stellen van het 'gevel tot gevel'-budget is het mogelijk om deze werkzaamheden gevel tot gevel uit te voeren.
We zijn gestart met het voorbereiden van de rioolwerkzaamheden in Voorhof die in 2024 en verder uitgevoerd moeten worden. In 2022 starten we met de voorbereiding van rioolwerkzaamheden in Buitenhof die vanaf 2024 uitgevoerd moeten worden. In 2023 zijn we halverwege de rioolvervanging in Hof van Delft. In Westerkwartier starten we met de laatste fase van de rioolvervanging.
Aanleg glasvezel
De eerste glasvezelkabels zijn in 2021 aangelegd. De gemeente blijft met de partijen die de kabels leggen in overleg om dit vorm te geven en voor zover mogelijk de overlast voor bewoners en bedrijven te beperken. Over de aanleg van kabels en leidingen heffen we leges. Daarnaast is er ook sprake van een degeneratievergoeding voor herstelwerkzaamheden aan de openbare ruimte. Gelet op de omvang van de werkzaamheden en de doorlooptijd is de verwachting dat de degeneratiekosten (inkomsten) hoger zijn dan op dit moment geprognotiseerd. De degeneratievergoeding wordt in de voorziening degeneratie gestort, zodat de komende jaren gefaseerd het herstel van de openbare ruimte kan plaatsvinden.
Renovatie Kanaalweg
De herinrichtingswerkzaamheden worden opgestart en uitgevoerd nadat de nutspartijen klaar zijn. De verwachting is dat het project in 2023 voltooid wordt.
Diverse werkzaamheden aan civiele constructies
In 2023 gaan we op veel verschillende plekken in de stad werkzaamheden uitvoeren aan de civiele constructies. Onder civiele constructies vallen onder andere bruggen en kades. Zo moet onder andere de kade langs het Oosteinde en de Gasthuislaan opgeknapt worden, knappen we de Lepelbrug, Oudemanhuisbrug en de bruggen in de Delftse Hout op. Naar verwachting maken we ook een start met het opknappen van de Hoogbrug.
Vervanging aanlichting Oude Kerk
De sfeerverlichting van de Oude Kerk is aan het einde van de levensduur. In 2023 wordt de sfeerverlichting vervangen.
Watergerelateerde klimaatmaatregelen
Vanuit het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan is budget beschikbaar gesteld voor watergerelateerde klimaatmaatregelen. In 2023 werken we hiermee aan het klimaatadaptiever maken van de openbare ruimte.
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn is een thema dat veel mensen belangrijk vinden. Dieren hebben daarnaast ook wettelijk recht op bescherming en op goede behandeling. De gemeente Delft wil het welzijn van dieren bevorderen. Dat doen wij onder andere door de dierenambulance, streekdierentehuis 't Julialaantje en de wildopvang financieel te ondersteunen. Daarnaast hebben we als taken: bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende dierenwelzijn organisaties -en instanties, reguliere advisering en beleidsvorming op ad hoc vragen over dierenkwesties en voorlichting omtrent dierenwelzijn.
Openbare orde en veiligheid
Door de eigen verantwoordelijkheid, weerbaarheid en burgerbetrokkenheid te vergroten en het nemen van preventieve maatregelen dringen we het aantal slachtoffers van criminaliteit verder terug en dragen we bij aan de verbetering van het veiligheidsgevoel van alle Delftenaren. Bij het streven naar handhaving van het veiligheidsgevoel van alle Delftenaren zal er ook aandacht zijn voor safe streets. Daarnaast blijft er veel aandacht voor de aanpak van overlast en gaan we gericht inzetten op het nieuw geprioriteerde thema gedigitaliseerde criminaliteit. Tot slot zetten we nog meer in op de aanpak van ondermijning en jeugdcriminaliteit. Ten aanzien van de high impact crimes (HIC) zien we de afgelopen jaren een structurele daling. De aanpak van HIC wordt onderdeel van het reguliere beleid om op die manier meer ruimte te maken voor de nieuwe prioriteiten.
Veiligheid is niet alleen een taak voor politie, brandweer en gemeente. De stad kan niet zonder de eigen inbreng van burgers, ondernemers en instellingen. Als gemeente werken we daarom nauw samen met diverse partners in de stad.
Ondermijning
De aanpak op ondermijning kent diverse pijlers: momenteel zetten we extra in op het versterken van onze informatiepositie via een Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK), het voorkomen van jonge aanwas (jeugdpreventie), het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid en het versterken van de weerbaarheid van de gemeente. Het VIK is operationeel en de doorontwikkeling van de bestuurlijke aanpak op ondermijning is een voortdurende inspanning. In lijn met regionale afspraken werken we binnen de ondermijningsaanpak het thema mensenhandel verder uit.
Overlast
We blijven inzetten op het voorkomen en bestrijden van de verschillende vormen van overlast. De focus zal daarbij liggen op de vormen die uit de overlastanalyse het meeste naar voren zijn gekomen. Het gaat om jeugdoverlast, (woon)overlast door studenten, overlast door drugshandel en overlast door personen met verward gedrag.
Radicalisering, extremisme en polarisatie
De gemeente zet preventief en repressief in op het tegengaan van radicalisering, extremisme en polarisatie. In de districtelijke integrale aanpak sluiten we aan op de risico’s vanuit het landelijke dreigingsbeeld. Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor maatschappelijk ongenoegen.
Jeugdcriminaliteit
Preventief ligt de focus op het voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit. We zetten de deelname aan de pilot dealbreakers voort met als insteek dit structureel te borgen in onze aanpak. Daarnaast zetten we in op de doorontwikkeling van de Persoonlijke Aanpak Delft (PAD). Tot slot intensiveren we de regionale samenwerking rond de groepsaanpak.
Gedigitaliseerde criminaliteit
Gedigitaliseerde criminaliteit is een nieuwe prioriteit waar we de komende jaren extra op gaan inzetten. De focus ligt daarbij op het creëren van bewustwording en het weerbaarder maken van de kwetsbare groepen. Op die manier willen we dat het aantal delicten afneemt.
Crisisbeheersing
We ontwikkelen de gemeentelijke crisisorganisatie verder door. Door het invoeren van gemeentelijke teams incidentbestrijding zijn we in staat om niet alleen bij incidenten zoals brand of wateroverlast effectief te reageren, maar ook bij bijvoorbeeld illegale lozingen op het riool, maatschappelijke onrust en andere domein-overstijgende incidenten. We investeren in uitgebreidere planvorming en opleidingen en trainingen voor de medewerkers.
De Veiligheidsregio Haaglanden verricht haar taken (zoals advisering over brandveiligheid en voorbereiding en uitvoering van brandweerzorg en regionale crisisbeheersing en bevolkingszorg) voor de gemeente Delft.