Wat gaan we ervoor doen?
Maatschappelijke voorzieningen
Een nader koersdocument van het referentiekader voor maatschappelijke voorzieningen stellen we op zodat duidelijk is welke ambitie de gemeente specifiek per type maatschappelijke voorziening nastreeft en wat hiervan de ruimtelijke impact is (in vierkante meters en locaties). Daarin nemen we ook mee dat de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente per type voorziening kan verschillen.
Onderwijshuisvesting
Voor de periode 2024 tot en met 2027 geven we (conform geactualiseerd IHP) uitvoering aan de realisatie van nieuwbouw van drie schoolgebouwen (voor ISK & Pleysier, Jan Vermeer, IGVO) en een sportzaal voor vier scholen. Daarnaast geven we uitvoering aan de verdere groei in tijdelijke huisvesting van de (nieuwe) basisschool SIC.
Samen met het nieuwe schoolbestuur van het Mercurius College geven we invulling aan de opgave om de komende jaren te voorzien in (tijdelijke) passende huisvesting. Ook werken we diverse nieuwbouw- en renovatieplannen met schoolbesturen verder uit, waaronder de renovatie van de Delftse Montessorischool, nieuwbouw voor de basisscholen in Tanthof, Maurice Maeterlinck, Grotius en de nieuwbouw voor het vmbo van Stanislas College. We continueren het onderzoek naar het toekomstbestendig maken van het bewegingsonderwijs voor diverse scholen in Hof van Delft. Ook doen we diverse aanpassingen in bestaande sporthallen en gymzalen ter verbetering van de kwaliteit en daarmee het optimaliseren van het gebruik.
Sportaccommodaties
In 2019 is de Investeringsagenda Sportaccommodaties vastgesteld. Om de basis op orde te krijgen, geeft de agenda een investeringsopgave van € 16,2 miljoen aan. We geven uitvoering aan de verdere planvorming en/of realisatie van de verschillende opgaven uit de Investeringsagenda, waaronder sportcomplex voor Blue Birds, extra hockeyveld voor Ring Pass, de skatevoorziening, het versterken van Kerkpoldergebied en Sportpark Kerkpolder (inclusief het toekomstperspectief van het zwembad Kerkpolder), sportcentrum Maria Duystlaan en de verbinding tussen het Abtswoudse Bos en het sportpark. Ten slotte stellen we ook een visie op voor sporten, bewegen, spelen en ontmoeten in de openbare ruimte.
In het kader van de opgaves voor Blue Birds en Ring Pass, maar ook voor andere verouderde verenigingsopstallen, ontwikkelen we nieuw beleid voor de financiële ondersteuningsmogelijkheden vanuit de gemeente voor verbouwing/nieuwbouw van verenigingsopstallen. De investeringsopgave voor grootschalige renovatie en/of realisatie van nieuwbouw, is zonder aanvullende steun vanuit de gemeente financieel niet haalbaar voor sportverenigingen. In 2024 wordt de raad hier nader over geïnformeerd.
Sportbeleid en activering
De gemeente heeft conform het herijkte Delfts Sportakkoord een regierol op sportbeleid en activering. Ook komend jaar is daardoor de uitvoering belegd bij sportaanbieders en de door de gemeente gefinancierde combinatiefuncties.
Wijkcentra
De gemeente is eigenaar van acht wijkcentra (en een jongerencentrum) en heeft het beheer en de exploitatie uitbesteed. In 2024 start een aanbestedingsfase van de nieuwe opdracht voor het beheer van de welzijnsaccomodaties. Hierbij kijken we onder andere naar de rol van de wijkcentra als ontmoetingsplek, het verbeteren van de zichtbaarheid van activiteiten en het verminderen van belemmeringen voor initiatieven van bewoners.
Om Delft West in de basis te kunnen voorzien is het goed functioneren van wijkcentrum Buitengewoon van belang. Een verdubbeling van de huidige oppervlakte is nodig, met name door de toekomstige gebiedsontwikkeling Delfia – Gillesbuurt. Het is van belang dat de huidige voorzieningen meegroeien. Voor het verder doorontwikkelen van het concept van de Buurtfabriek is deze locatie ook van belang, in de tijdelijkheid wordt het terrein van wijkcentrum ingezet voor de Kickstart van de buurtfabriek.
Overige maatschappelijke voorzieningen
Uit onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de kinderboerderijen blijkt dat het zonder ondersteuning niet lukt om de kinderboerderij voor iedereen toegankelijk te houden. De kinderboerderijen en de gemeente kijken samen hoe de kinderboerderij op langere termijn financieel toekomstbestendiger kunnen worden. Tot die tijd ondersteunt de gemeente de kinderboederijen in hun maatschappelijke functie. Voor de (ver)bouwplannen worden fondsen geworven en loopt een traject met Fonds Delft 2040. Met elkaar zoeken we uit hoe deze investering bij kan dragen aan de exploitatie en wat dat concreet betekent voor de benodigde structurele ondersteuning.
Voor huisartsen in de Buitenhof onderzoekt de gemeente in het kader van haar huisartsenzorg welke oplossingen er voor de huidige huisvestingsproblematiek mogelijk zijn.
Onderwijs
Een van de bestuurlijke accenten is het bevorderen van kansengelijkheid voor kinderen en het bieden van perspectief aan kinderen die opgroeien in armoede. In dit kader zetten we in 2024 verder in op het versterken van de voorschoolse educatie en investeren we in lopende programma’s, zoals het Onderwijs Achterstandenbeleid (OAB) en de Gelijke Kansen Agenda Delft. Ook versterken we in 2024 de verbinding met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Delft-West. Samen met scholen en andere partners blijven we werken aan kansengelijkheid in Delft. De lopende pilots schoolmaaltijden, en de te starten pilot Rijke Schooldag in Delft-West, zijn hier mooie voorbeelden van. Daarnaast wordt samen met onze onderwijspartners de Delftse Educatieve agenda 2024-2027 uitgewerkt. In deze agenda zijn de lokale afspraken tussen de gemeente, onderwijs en de voor- en vroegschoolse educatie opnieuw vastgelegd.
Openbaar (basis) onderwijs
Het onderdeel openbaar (basis)onderwijs is gericht op het versterken van het onderwijs, ten overvloede dit betreft alle denominaties binnen het primair onderwijs. Hiertoe wordt de gemeentelijke bekostiging van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs gecontinueerd (schoolzwemmen voor onderwijsachterstands- en speciaal (basis)onderwijsscholen), extra middelen voor de inzet van gymzalen en de inzet van buurtsportcoaches).
Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Het onderdeel onderwijsbeleid en leerlingenzaken is gericht op het bieden van ondersteuning aan de kwetsbare groep leerlingen. Het betreft (wettelijke) taken waarvoor we rijksmiddelen krijgen. Het gaat hier onder meer om de inzet op de volgende gebieden:
Voortijdig Schoolverlaten (VSV): in regionaal verband werken onderwijs en gemeenten samen om de uitstroom van voortijdig schoolverlaters te verminderen. De inzet van de gemeente richt zich op het begeleiden van uitvallers op scholen en het begeleiden van jongeren naar het behalen van een startkwalificatie en/of uitstroom naar betaald werk.
Aanpak van onderwijsachterstanden (OAB/VVE): we streven in 2024 naar een hoger bereik van de doelgroep-peuters (voor- en vroegschoolse educatie). Door de implementatie van de peutermonitor verwachten we in 2024 beter te kunnen sturen op toeleiding en bereik van peuters. We werken samen met onderwijspartners om de taalachterstanden in het onderwijs verder te verkleinen. Hierin is het onderwijs aan nieuwkomers een belangrijk onderdeel.
Gemeentelijke middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO): de periode waarin de gemeentelijke NPO-middelen ingezet kunnen worden, is verlengd tot met december 2025. Dit betekent dat scholen in schooljaar 2023-2024 én 2024-2025 nog gebruik kunnen maken van het aanbod, zoals vastgelegd in de gemeentelijke menukaart Nationaal Programma Onderwijs. De scholen kunnen inschrijven op aanbod van Delftse organisaties op het gebied van: (1) Zorg in en om de school, (2) Sport, bewegen en gezondheid, (3) Taal-, natuur- en cultuureducatie en (4) Ondersteuning van leerkrachten.
Daarnaast worden gemeentelijke middelen ingezet ter ondersteuning van onderstaande onderwerpen:
Zorg en onderwijs: we onderzoeken en gaan experimenteren hoe zorg in het onderwijs beter vormgegeven kan worden. We zoeken naar passende oplossingen voor de vraagstukken die vanuit het onderzoek ondersteuningsbehoefte zorgpeuters naar voren zijn gekomen. Daarnaast gaan we in het passend onderwijs in pilotvorm (Delft-West) aan de slag met jeugdhulp op school. Tot slot doen we lokaal onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van voortgezet onderwijs scholen in Delft.
Leerlingenvervoer: in 2023 zijn de beleidsregels voorbereid voor het leerlingenvervoer waarvan de uitvoering volgt in 2024. We werken hierbij samen met de scholen en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs.
Middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Met het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs werken we samen aan de Citydeal Kennismaken. Het consortium heeft voor de komende drie jaar een subsidie ontvangen voor opschaling van de samenwerking. In co-creatie zetten we in op kennisontwikkeling (benutting van kennis en expertise van kennisinstellingen en antwoorden/hulp bij vragen uit de stad), talentontwikkeling (de stad als rijke leeromgeving voor studenten) en maatschappelijke ontwikkeling.
De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt als gevolg van de snelheid van nieuwe technologische ontwikkelingen steeds belangrijker. We zien landelijk en regionaal al dat de vraag naar juist opgeleid technisch personeel op alle niveaus groot is en dat de behoefte aan praktisch geschoolden enorm toeneemt. Delft is de stad van innovatie en technologie, waarbij we ruimte geven aan de maakindustrie. Dat maakt dat wij initiatieven die hierop inspelen stimuleren en ruimte geven, zoals bijvoorbeeld het Innovatiecentrum Energie en Mobiliteit Delft en het Digital Operations Center.
Smart Makers Delft
Verder streven wij naar een goede aansluiting met de technologieketen – van vmbo tot wetenschappelijk onderwijs – door middel van het initiatief Smart Makers Delft (SMD). Hiervoor ontwikkelen de initiatiefnemers (ROC Mondriaan, Lucas Onderwijs en gemeente Delft) gezamenlijk een duurzaam netwerk tussen primair, voortgezet en hoger onderwijs in Delft. Inhoudelijk leggen we de verbinding met de vraagstukken die voortkomen uit de opgaven Delft-West en Innovatiedistrict Delft. De praktische uitwerking loopt door in 2024.
Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie
Het culturele veld in Delft bestaat voor een groot gedeelte uit gesubsidieerde organisaties. De grootste subsidiebijdragen van de gemeente gaan naar Theater de Veste, DOK en coöperatie De VAK. Het Cultuurkader is ons spoorboekje. De in de bestuurlijke accenten ingezette lijn om te bouwen aan een sterke culturele basis, wordt voortgezet. Hierbij gaat het om cultuur in de wijken, cultuurinitiatieven die de sociale basis versterken, de continuering van de creatieve makersregeling en inzet op popmuziek. In lijn met voorgaande jaren wordt incidenteel budget gecontinueerd dat nodig is voor de exploitaties van culturele organisaties.
Cultuurkader 2021-2030
In de uitvoeringsagenda voor het Cultuurkader 2021-2030 werken we nauw samen met onze culturele partners. Begin 2024 leggen we een voortgangsrapportage ter informatie voor aan de gemeenteraad. Komend jaar zetten we in op vervolgacties naar aanleiding van een amateurkunstverkenning, de Fair Practice Code en cultuur in de wijken, netwerkvorming, continuering van de creatieve-makersregeling, versterking van het popklimaat, de uitvoering van het plan van aanpak broedplaatsenbeleid. We dragen bij aan de diverse thema’s die spelen in 2024. Hierin maken we de verbinding met het sociaal domein, toerisme, economie, evenementen en erfgoed.
OPEN (DOK en De VAK)
In 2024 wordt verder gewerkt aan het realiseren van een zo goed mogelijke synergie tussen DOK en De VAK binnen OPEN. De VAK ontvangt in 2024 een gelijkblijvende subsidie ten opzichte van voorgaande jaren. Deze is voldoende om zowel de huidige functie en het aanbod in stand te houden en deel te blijven nemen aan de gezamenlijke programmering in OPEN. Aanvullend zetten we een combinatiefunctionaris cultuur in om vraaggericht te kunnen werken aan activiteiten in de wijken en programma en samenwerking in de Tanthof en met name de Hofstee mogelijk te maken.
Theater de Veste
Er wordt gewerkt aan een studie op basis waarvan het college en gemeenteraad in 2024 een besluit over de toekomstige huisvesting nemen van het Theater de Veste.
Cultuur in de wijken
De komende jaren geven we in Delft-West een impuls aan laagdrempelige cultuuractiviteiten die bijdragen aan verbinding, inclusie en talentontwikkeling en goed aansluiten bij de doelen van Delft-West, het cultuurkader, versterken van de sociale basis, doorontwikkelen van preventie en de doelen van de rijksregeling Brede SPUK (specifieke uitkering). Dit doen we vanuit de reserve Delft-West.
We versterken in Delft-West de combinatiefunctie cultuur, die in Voorhof en Buitenhof vanuit de Cultuurhuizen en in de wijken werken. Daarnaast komt de focus ook op de wijk Tanthof te liggen en met name de Hofstee. Hiervoor stellen we aan Stichting Delfts Peil en De VAK middelen beschikbaar uit de reserve Delft-West. Het gaat hier om een impuls voor de uitbreiding van de combinatiefunctie en de benodigde matching van de rijksmiddelen Brede SPUK/combinatiefunctie.
Om activiteiten voor en door bewoners mogelijk te maken, wordt het concept Buurtfabriek verder doorontwikkeld. Ook wordt programmabudget beschikbaar gesteld dat de combinatiefunctionarissen in kunnen zetten in de Cultuurhuizen of op andere plekken in Delft-West. Samenwerking met een breed scala aan partners is hierbij vanzelfsprekend. Hiermee worden de mogelijkheden voor inwoners verbeterd om elkaar laagdrempelig te ontmoeten, zich te ontplooien en te ontspannen. Ook zetten we de ingezette weg voort om activiteiten mogelijk te maken die binnen- en buitenschoolse cultuureducatie en -participatie met elkaar verbinden. In het uitvoeringsprogramma Delft-West wordt de invulling verfijnd.
Delfts popmotor (motie 4.1.5 Laat de Delftse popmotor weer draaien, 10 novemner 2022)
In 2023 zijn middelen ter beschikking gesteld van de Delftse pop-organisaties Popdelft en Stichting Popoefenruimten Delft (SPOD). Popdelft heeft hier diverse popconcerten mee georganiseerd in o.a. Hal 015 en Steck met als slotstuk een groot concert met vele Delftse beginnende en gevestigde artiesten in Lijm & Cultuur. SPOD heeft met de ter beschikking gestelde middelen een podium in het eigen pand in het leven geroepen waar talentvolle jongeren hun eerste schreden als live-act kunnen zetten, zonder de druk van een externe locatie. Hiermee zijn de middelen ten goede gekomen aan verschillende onderdelen van de Delftse pop-infrastructuur.
Beeldende kunst
Met de inzet van de Rijksregeling Beeldende kunst stimuleren we via subsidies de presentatie van nationale en internationale hedendaagse kunstenaars en van lokaal en regionaal talent aan een breed en divers publiek.
Nader wordt onderzocht op welke manier een nieuwe regeling beeldende kunst vorm kan krijgen.
Musea
In dit budget vallen de kosten van Museum Prinsenhof Delft, museum Paul Tétar van Elven en van Archief en Archeologie.
Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft programmeert in 2024 meerdere kleinere presentaties en twee grote tentoonstellingen: 'Pioniers in keramiek. De traditie van innovatie' (16 februari - 8 september 2024) en 'De Delftse kunstparade. Moderne en hedendaagse Delftse beeldend kunstenaars' (18 oktober 2024 - 14 januari 2025). De tentoonstelling 'Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht' is nog tot 7 januari 2024 te zien. Ook tonen we de werken van kunstenaars die genomineerd zijn voor de landelijke Keiprijs. Daarnaast is in het museum ook een presentatie van het werk van Jan Henderikse te zien. Het museum presenteert rondom de tentoonstellingen en presentaties een divers publieksprogramma met daarin onder meer lezingen, workshops, rondleidingen, filmavonden en het Prinsenhofweekend.
Met het succesvolle project De Delftse Blik geeft het museum invulling aan het diversiteit- en inclusiebeleid waarmee het museum nieuwe doelgroepen (inwoners uit Delft met een migratieachtergrond en inwoners met een lagere sociaaleconomische status) aan zich verbindt. Dat doet het museum met take-overs, gesprekken in de wijken en in het museum en meerstemmige rondleidingen door deelnemers aan De Delftse Blik.
In februari 2024 wordt er in het kader van De Delftse Blik een nieuw communitykunstwerk gepresenteerd. Het werk wordt gemaakt door Yuro Moniz, keramist, in co-creatie met Delftenaren uit diverse gemeenschappen. Tot aan de verbouwing is het museum elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor Delftenaren. Daarnaast ontvangt het museum ook in 2024 weer ongeveer 8.500 leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs. In 2024 wordt de nieuwe website van het museum gelanceerd. En daarmee wordt de collectie ook digitaal ontsloten.
Renovatie Museum Prinsenhof Delft
Reservering € 10 miljoen (op basis van gemeenteraadsbesluit Kadernota 2023)
Museum Prinsenhof Delft is één van onze belangrijkste monumenten: het gebouw vertelt het verhaal van Delft en het verhaal van Nederland. Hier brengen we de basis op orde. We investeren nu om deze gebouwen in goede staat te houden voor de toekomst. We maken van het Prinsenhof een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen, met versterking van het monumentale karakter. Zo investeren we in een toeristische trekpleister die ook economisch van groot belang is voor vele ondernemers en inwoners. Om tot realisatie te komen, is op de gemeentelijke investering (€ 18 miljoen) en de reeds gedane private schenking (€ 10 miljoen) aanvullend € 10 miljoen financiering door derden vereist. Financiering door private partijen, fondsen, provincie en Rijk. Hiertoe is in 2022 een wervingstraject ingezet, dat in de komende jaren wordt voortgezet. Deze reservering stelt de gemeente in staat om met passende liquiditeit de continuïteit van het project te waarborgen.
Cultureel erfgoed
Erfgoed zorgt in 2024 voor beheer van archieven en erfgoedcollecties, en een goede omgang met monumenten en archeologie. Dit doen we vanuit een wettelijke basis en inhoudelijke kennis en expertise. We adviseren en inspireren bij planvorming en ontwikkelopgaven zoals Schieoevers, ruimte in de binnenstad, het Prinsenhofgebied en ruimtelijk beleid. Door het uitvoeren van archeologisch onderzoek kunnen deze taken beter uitgevoerd worden. Voor de energietransitie zetten we in op kennisdeling over verduurzaming om te zorgen voor beter gebruik en behoud van gebouwde monumenten.
We dragen bij aan maatschappelijke thema’s als slavernijveleden en maken erfgoed (digitaal) toegankelijk voor alle Delftenaren. Onze website vernieuwen we om bronnen en kennis nog beter vindbaar en beschikbaar te maken. In 2024 doen we dat voor het eerst vanuit één erfgoedbreed collectiebeheersysteem. Samen met Werkse! digitaliseren we bouwtekeningen. Archieven van DSM laten we via crowdsourcing door inwoners van de stad en regio digitaal verrijken. We werken en denken mee met de uitvoeringsagenda cultuur en hebben aandacht voor erfgoed in alle wijken. Ook stimuleren we participatie met bewoners in bijvoorbeeld visievorming en educatie. Door onderzoek creëren we nieuwe kennis over de stad en haar bewoners.
We leveren volgens regionale overeenkomsten op het gebied van Monumentenzorg, Archeologie en Archief via Erfgoed Delft tegen vergoeding kennis en advies aan omliggende gemeenten. In 2024 zullen met enkele gemeenten nieuwe afspraken worden bekrachtigd. De gemeenten maken in toenemende mate gebruik van de Delftse e-depot-voorziening.
Voor de periode 2023-2024 is budget toegekend om samen met betrokkenen in de stad vervolg te geven aan onderzoek naar Joods Vastgoed, met aandacht voor onder andere nabestaandenonderzoek en bredere bewustwording van dit deel van de geschiedenis in Delft.
Archief en Archeologie vallen financieel in het product Musea; Monumentenzorg onder Cultureel Erfgoed.
Media
Omroep Delft
2024 geldt voor Omroep Delft als een overgangsjaar tussen het huidige stelsel, waarin de lokale omroepen vanuit de gemeenten worden gesubsidieerd en de stelselwijziging per 1 januari 2025, waarbij het Rijk de financiering overneemt.
Mediafonds Delft
Het Mediafonds Delft verwacht in 2024 weer onderzoeksprojecten te ondersteunen met onder meer subsidie vanuit de gemeente. Daarnaast is de provincie Zuid-Holland inmiddels een vaste subsidiënt. Ook het Rijk heeft veel aandacht voor onderzoeksjournalistiek.
Welzijn
In het kader van de welzijnsaanpak verstrekken we subsidie voor een integrale aanpak op het gebied van welzijn en preventie, zoals het maatschappelijk werk, het jongerenwerk en ouderenwerk, individuele cliëntondersteuning en ondersteuningsactiviteiten en laagdrempelig beweegaanbod in de wijken. Voor de versterking van de sociale basis verwijzen we naar beleidshoofdstuk (Gezonde en sociale stad / Gezondheid, preventie en sociale basis).