Wat gaan we ervoor doen?
Maatschappelijke voorzieningen
Goed toegankelijke en bereikbare maatschappelijke voorzieningen dragen bij aan een leefbare en inclusieve stad. De groei van het aantal inwoners in de stad zorgt voor meer vraag naar maatschappelijke voorzieningen op zowel buurt- als stedelijk niveau enerzijds en een intensiever gebruik van de bestaande voorzieningen anderzijds.
De gemeente heeft begin 2022 referentiekaders laten opstellen voor maatschappelijke voorzieningen (onder meer sport en recreatie, onderwijs, cultuur, welzijn/zorg). Op basis hiervan hebben we inzicht gekregen in de huidige en de in de toekomst benodigde infrastructuur aan maatschappelijke voorzieningen in Delft. Uit dit inzicht komt een aanzienlijke kwantitatieve opgave naar voren. Een nadere koersbepaling is nodig om te bepalen welke ambitie de gemeente specifiek per type maatschappelijke voorziening nastreeft en wat hiervan de ruimtelijke impact is (in vierkante meters en locaties). Daarbij speelt ook mee dat de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente per type voorziening enorm kan verschillen. In 2023 pakken we dit verder op en stellen we een koersdocument op voor maatschappelijke voorzieningen.
Uit de evaluatie van het accommodatiebeleid bleek eerder dat de gemeentelijke wijkcentra te weinig onderscheidend zijn van elkaar en onvoldoende aansluiten bij de profielen van de wijk. Er zijn voor twee wijkaccommodaties (de Wending en de Hofstee) ontwikkelingstrajecten gestart, met betrokkenheid van maatschappelijke partners, gebruikers en omwonenden. Het doel is de bestaande accommodaties beter aan te laten sluiten op de wijk, zowel qua 'look & feel', de programmering als bij het beheer. In het najaar van 2022 wordt het definitief ontwerp vertaald in een projectvoorstel voor de uitvoering en start de voorbereiding van de realisatie. De daadwerkelijke uitvoering start in 2023. Daarnaast wordt de huidige opdracht voor het beheer van de welzijnsaccommodaties in 2023 vernieuwd. Daarbij kijken we ook naar de rol van de wijkcentra als ontmoetingsplek, gerelateerd aan de (bredere) maatschappelijke behoefte en nieuwe ontwikkelingen.
Sportaccommodaties
Uitgangspunt is dat de Delftse sportaccommodaties toegankelijk, functioneel en veilig moeten zijn en daarmee voldoen aan de normering van de sportbonden. Om de kwalitatieve en kwantitatieve knelpunten in de Delftse sportinfrastructuur op te lossen, is in 2019 de Investeringsagenda Sportaccommodaties vastgesteld. Om de basis op orde te krijgen, geeft de agenda een investeringsopgave van € 16,2 miljoen aan. Mede als gevolg van de coronacrisis is de uitvoering van de Investeringsagenda Sportaccommodaties vertraagd.
Met Sportfondsen stemmen we de realisatie van het Sportcentrum Maria Duystlaan verder af. In samenwerking en afstemming met de verenigingen bereiden we de uitplaatsing van Blue Birds voor en daaraan gekoppeld de uitbreiding met een extra hockeyveld voor Hudito. Voor de eventuele realisatie van een extra hockeyveld voor Ring Pass verkennen we met de vereniging twee mogelijke opties en voeren we hiervoor de noodzakelijke onderzoeken uit. Verder krijgt de skatevoorziening een upgrade op basis van het ontwerp dat met de gebruikers is opgesteld.
Binnen de opdracht Stedelijk Programmeren wordt gekeken op welke wijze we een ‘goede groei’ van Delft kunnen realiseren, waarbij ruimtelijke ontwikkelingen aan zoveel mogelijk ruimtelijke en maatschappelijke opgaven bijdragen. In dat kader wordt vanuit Stedelijk Programmeren gekeken hoe het Kerkpoldergebied en Sportpark Kerkpolder kunnen worden versterkt. In samenwerking met Staatsbosbeheer en Sportpark Tanthof-Zuid verkennen we hoe we de verbinding tussen het Abtswoudse Bos en het sportpark kunnen intensiveren.
Tot slot willen we een onderzoek laten uitvoeren naar sporten en bewegen in de openbare ruimte. Dit onderzoek heeft als doel om zicht te krijgen op de mate waarin de huidige inrichting van de openbare ruimte voorziet in de behoefte aan sporten en bewegen. Op basis hiervan kan bepaald worden wat ervoor nodig is om dit beter op elkaar te laten aansluiten.
Sportbeleid en activering
Sport en bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het sportbeleid is er dan ook op gericht om Delftenaren meer de laten bewegen. Daarnaast zijn ook de participatie van sportverenigingen in het beheer van de sportaccommodaties en de bijdragen van sportverenigingen aan het oplossen van maatschappelijke problemen uitgangspunten van het sportbeleid. In het Delftse Sportakkoord ligt voor 2023 de focus op het versterken van sportverenigingen, inclusief sporten en bewegen, en de samenwerking met maatschappelijke partners. De gemeente heeft hierin een regierol. De uitvoering is belegd bij sportaanbieders en de door de gemeente gefinancierde combinatiefuncties.
Onderwijshuisvesting
De gemeente heeft de wettelijke taak voor realisatie en instandhouding van voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Aan deze wettelijke zorgplicht geven we invulling met de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Delft 2021 (regelgeving), de jaarlijkse onderhoudsprogramma’s en integrale huisvestingsplannen (beleid). Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) brengt de huisvestingsbehoefte voor de komende zestien jaar in beeld, verdeeld in perioden van steeds vier jaar. Het IHP is de basis voor beleidsmatige keuzes en concrete plannen voor verdere uitvoering in de periode 2020 tot en met 2035.
Voor de periode 2023 tot en met 2026 geven we uitvoering aan de realisatie van nieuwbouw van drie schoolgebouwen (Internationale Schakelklas & Pleysier, Jan Vermeer, Internationaal Georiënteerd Voortgezet Onderwijs) en een sportzaal voor vier scholen. Daarnaast regelen we de tijdelijke huisvesting van de (nieuwe) basisschool SIC (Stichting Islamitisch Centrum), de tijdelijke uitbreiding van de ISD Secondary en basisschool het Kristal (Harnaschpolder). Ook wordt, samen met het nieuwe schoolbestuur Mercurius College, invulling gegeven aan de opgave om in 2023 te voorzien in (tijdelijk) passende huisvesting. Tevens werken we diverse plannen met schoolbesturen verder uit, waaronder nieuwbouw voor de basisscholen in Tanthof, Maurice Maeterlinck, Grotius en Smart Makers Delft; waaronder de nieuwbouw voor het vmbo (Stanislas College).
De schoolbesturen zijn, volgens de wetgeving, verantwoordelijk voor al het onderhoud van de schoolgebouwen. De gemeente vergoedt alleen aanvragen die betrekking hebben op constructiefouten zoals asbestverwijdering, kwaaitaal-vloeren en verwijderen van loden waterleidingen. Hiervoor is een reserve beschikbaar binnen de onderwijsbegroting.
De gemeente heeft daarnaast een zorgplicht om voor het primair, (voortgezet) speciaal en voortgezet onderwijs voldoende lesuren bewegingsonderwijs aan te bieden. Hieraan geven we invulling door het ter beschikking stellen van binnensportvoorzieningen aan onderwijsinstellingen. Door integraal te kijken naar bewegingsonderwijs en binnensport, is gebleken dat door diverse ontwikkelingen er (toekomstige) knelpunten zijn of ontstaan voor het bewegingsonderwijs en sportverenigingen. Komend jaar onderzoeken we onder andere voor een aantal gymzalen de toekomst door renovatie of vervanging, waarbij ook gekeken wordt naar meer multi-inzetbare ruimten.
Daarnaast start komend jaar het onderzoek voor de toekomstige opgave voor het bewegingsonderwijs en andere sporten in de wijk Hof van Delft.
Onderwijsbeleid
Binnen het onderwijsbeleid onderscheiden we twee hoofdonderdelen: openbaar (basis)onderwijs en onderwijsbeleid- en leerlingenzaken.
Het doel van brede educatie is het versterken van het onderwijs. Onder de noemer brede educatie valt allereerst de gemeentelijke bekostiging van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs (vakleerkrachten, schoolzwemmen voor onderwijsachterstandsscholen, extra middelen voor de inzet van gymzalen en de inzet van buurtsportcoaches).
Boven op de wettelijke taken werken we samen met onze onderwijspartners met de strategische onderwijsagenda 2019-2023. In deze agenda zijn de lokale afspraken tussen gemeente en de onderwijspartners vastgelegd hoe we met elkaar ervoor gaan zorgen dat de Delftse jeugd een zo goed mogelijke start krijgt. Door de effecten van corona is besloten de onderwijsagenda door middel van een addendum met een jaar te verlengen.
We maken in 2023 een start met het uitwerken van een nieuwe onderwijsagenda 2024-2027. Met het beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs werken we samen aan de Citydeal Kennismaken. Hiermee zetten we in op kennisontwikkeling (benutting van kennis en expertise van kennisinstellingen en antwoorden/hulp bij vragen uit de stad), talentontwikkeling (de stad als rijke leeromgeving voor studenten) en maatschappelijke ontwikkeling.
Als gemeente streven we naar gelijke toegang tot goed onderwijs. Daarom zetten we verder in op het versterken van de voorschoolse educatie en investeren we in lopende programma’s, zoals het Onderwijs Achterstandenbeleid (OAB) en de Gelijke Kansen Agenda Delft. Hiermee leggen we in 2023 verbinding met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Delft West en de speerpunten vanuit het coalitieakkoord 2022-2026. In het coalitieakkoord is het bevorderen van kansengelijkheid voor kinderen en het bieden van perspectief aan kinderen die opgroeien in armoede als speerpunt benoemd. Samen met scholen en andere partners gaan we hiervoor passende oplossingen bedenken.
De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt als gevolg van de snelheid van nieuwe technologische ontwikkelingen steeds belangrijker. We zien landelijk en regionaal al dat de vraag naar juist opgeleid technisch personeel op alle niveaus groot is en dat de behoefte aan praktisch geschoolden enorm toeneemt.
Delft is de stad van innovatie en technologie, waarbij we ruimte geven aan de maakindustrie. Dat maakt dat wij initiatieven die hierop inspelen stimuleren en ruimte geven, zoals bijvoorbeeld het Innovatiecentrum Energie en Mobiliteit Delft en het Digital Operations Center.
Verder streven wij naar een goede aansluiting met de technologieketen, van vmbo tot wetenschappelijk onderwijs, met het initiatief Smart Makers Delft (SMD). Hiervoor ontwikkelen de initiatiefnemers gezamenlijk een duurzaam netwerk en fysieke locatie waarmee wij de trots op vakmensen zichtbaar maken in de stad. In 2023 werken we een voorstel uit voor het SMD. Ook starten we met een aantal gezamenlijke projecten. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van Schieoevers Noord en de verbinding van Delft West met de campus.
De middelen voor onderwijsondersteuning zijn bedoeld voor het ondersteunen van de kwetsbare groep leerlingen. Het betreft wettelijke taken waarvoor we rijksmiddelen krijgen. Het gaat hier om de inzet op het gebied van Voortijdig Schoolverlaten (VSV), de aanpak van Onderwijsachterstanden (OAB/VVE), het leerlingenvervoer en de gemeentelijke middelen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
In regionaal verband werken onderwijs en gemeenten samen om de uitstroom van voortijdig schoolverlaters te verminderen. De inzet van de gemeente richt zich op het begeleiden van uitvallers op scholen en het begeleiden van jongeren naar het behalen van een startkwalificatie en/of uitstroom naar betaald werk.
Op basis van de opgedane ervaringen met het herijkte beleidskader OAB, streven we in 2023 naar een hoger bereik van de doelgroep-peuters (Voor- en vroegschoolse educatie). We werken samen met onderwijspartners om de taalachterstanden in het basisonderwijs verder te verkleinen. Hierin is het onderwijs aan (Oekraïense) vluchtelingen/nieuwkomers een belangrijk onderdeel.
In 2023 staat besluitvorming gepland voor de nieuwe verordening voor het leerlingenvervoer. We werken hierbij samen met de gemeenten Westland, Rijswijk, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs.
De periode waarin de gemeentelijke NPO-middelen ingezet kunnen worden is verlengd tot met december 2025. Dit betekent dat scholen ook in 2023 gebruik kunnen maken van het aanbod zoals vastgelegd in de gemeentelijke menukaart Nationaal Programma Onderwijs. De scholen kunnen door middel van een zogenaamde menukaart inschrijven op een aanbod van Delftse organisaties op het gebied van zorg in en om de school, sport, bewegen en gezondheid, taal-, natuur- en cultuureducatie en professionalisering van leerkrachten.
Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie
Het culturele veld in Delft bestaat voor een groot gedeelte uit gesubsidieerde organisaties. De grootste subsidiebijdragen van de gemeente gaan naar Theater de Veste, DOK en coöperatie De VAK.
Besteding middelen coalitieakkoord
Bij het coalitieakkoord is voor cultuur eenmalig € 500.000 beschikbaar gesteld in 2023. De voorgestelde besteding is als volgt:
Onderwerp | bedrag |
Middelen projecten en acties uitvoeringsagenda Cultuurkader | 110.000 |
Werkbudget uitvoeringsagenda cultuurkader | 25.000 |
Herstellen wegvallen € 100.000 subsidiebudget | 100.000 |
Themajaar 2023 (Vermeer, Slavernijverleden, Antoni van Leeuwenhoek), extra eenmalige subsidie | 100.000 |
Beeldende kunst (herstel € 30k weggevallen budget en extra budget vanwege extra vraag Radius) | 60.000 |
VAK voortzetten meemaakpodium OPEN | 50.000 |
Impuls binnen/buitenschoolse educatie in de wijken | 30.000 |
Popprogrammering | 25.000 |
Totaal | 500.000 |
Cultuurkader 2021-2030
De in 2022 opgestelde uitvoeringsagenda voor het cultuurkader wordt de komende jaren uitgevoerd. De uitvoering is gericht op de programmalijnen meedoen met cultuur, stedelijke aantrekkelijkheid en cultuur & innovatie. Hierin werken we nauw samen met onze culturele partners. Komend jaar zetten we in op diversiteit en inclusie, onderzoek naar fair practice, versterken van de aansluiting tussen binnen- en buitenschoolse cultuureducatie en cultuurparticipatie, netwerkvorming, cultuur in de wijken en collectieve cultuurpromotie. In relatie tot de gebiedsontwikkelingen en het faciliteren van het creatieve en innovatieve makersklimaat in de stad wordt onderzocht wat nodig is voor het ontwikkelen van broedplaatsenbeleid. Daarnaast krijgt het herstel van de sector na corona onverminderd aandacht en dragen we bij aan de diverse thema’s die spelen in 2023. Hierin maken we de verbinding met toerisme, economie, evenementen, erfgoed en het sociaal domein.
Met de inzet van de Rijksregeling Beeldende kunst stimuleren we via subsidies de presentatie van nationale en internationale hedendaagse kunstenaars en van lokaal en regionaal talent aan een breed en divers publiek. De organisaties voor beeldende kunst passen hun programmering aan om meer inwoners in de wijken te bereiken, in combinatie met programmering in stedelijke cultuurgebouwen. Hiervoor gaan zij samenwerkingen aan over de grenzen van de eigen organisatie en van de sector heen. In 2023 ronden we het in 2021 ingezette proces af om te komen tot nieuwe en aangescherpte subsidieafspraken met de instellingen voor beeldende kunst op basis van het nieuwe vastgestelde beeldendekunstbeleid.
OPEN (DOK en de VAK)
Na een periode waarin veel aandacht uitging naar het zich aanpassen aan de coronamaatregelen en de financiën, kan in 2023 weer volop worden gewerkt aan het realiseren van een zo goed mogelijke synergie tussen DOK en de VAK binnen OPEN.
In 2023 ontvangt de VAK met een extra bijdrage uit de gelden van het coalitieakkoord een gelijkblijvende subsidie. Deze is voldoende om zowel de huidige functie en aanbod in stand te houden en deel te blijven nemen aan de gezamenlijke programmering in OPEN en activiteiten in de wijken in 2023.
DOK heeft een bezuinigingstaakstelling. Deze bedraagt in 2023 € 200.000, wat oploopt naar € 350.000 structureel vanaf 2024. DOK bezuinigt echter meer in hun begroting in verband met autonome kostenstijgingen. Tevens heeft het Rijk opgelegd dat jeugdabonnementen met ingang van 1 juli 2022 gratis zijn. Voor 2022 en 2023 stelt het ministerie van OCW ter compensatie € 115.000 ter beschikking.
Theater de Veste
In 2023 wordt een voorstel opgesteld op basis waarvan college en raad een definitief besluit kunnen nemen over de toekomstige huisvesting van Theater de Veste. Een besluit hierover heeft effect op de huidige exploitatiebegroting van het theater, aangezien instandhouding van het huidige theater betekent dat een hogere jaarlijkse dotatie aan de bestemmingsreserve voor onderhoud nodig is, dan wanneer gekozen wordt voor nieuwbouw. Als gekozen wordt voor nieuwbouw zullen de jaarlijkse exploitatiekosten (huur, onderhoud, overhead) na realisatie hoger liggen dan in de huidige situatie.
Theater de Veste begroot nu – uitgaande van instandhouding van het pand – een structureel tekort van € 500.000 vanaf 2023. Zij kunnen hiervan € 300.000 dekken uit hun weerstandsvermogen aangezien ze door de ontvangst van diverse eenmalige coronabijdragen uit landelijke regelingen een ruim weerstandsvermogen hebben opgebouwd. In de programmabegroting 2023 is een eenmalige extra subsidiebijdrage van € 200.000 geraamd.
Musea
In dit budget vallen de kosten van museum Prinsenhof en van Archief en Archeologie, en ook de subsidie aan museum Paul Tétar van Elven.
Museum Prinsenhof
Museum Prinsenhof Delft programmeert in 2023 twee tentoonstellingen: Het Delft van Vermeer, inclusief stadsprogramma (februari 2023 - juni 2023) en Jan Schoonhoven & Arthur Wolleh (oktober 2023 - februari 2024). In de tussenliggende periode volgt mogelijk nog een bijzondere zomertentoonstelling. Met deze tentoonstellingen, het goed gevulde activiteitenprogramma en het derde jaar (thema Vrijheid) van het succesvolle project De Delftse Blik geeft het museum invulling aan het diversiteit- en inclusiebeleid waarmee het museum nieuwe doelgroepen (inwoners uit Delft met een migratieachtergrond en inwoners met een lagere sociaaleconomische status) aan zich verbindt. Tot aan de verbouwing is het museum elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor Delftenaren. Daarnaast ontvangt het museum ook in 2023 weer circa 8.500 leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.
Renovatie Museum Prinsenhof Delft
In 2023 presenteert het ontwerpteam onder leiding van architectenbureau Bierman Henket het definitief ontwerp voor de restauratie, renovatie en verbouwing van Museum Prinsenhof Delft en de daarbij behorende businesscase. In de tweede helft van 2023 wordt gestart met het uitwerken van de voor realisatie vereiste contractstukken.
Cultureel erfgoed
Erfgoed blijft uitvoering geven aan de vier programmalijnen uit de nota “Erfgoed maakt Delft geliefd”, voor zover daarvoor middelen beschikbaar zijn gesteld:
- Programma 1: De Delftse collectie: basis op orde (vooral wettelijke taken behoud, beheer, registratie)
- Programma 2: Delfts erfgoed van en voor iedereen (zichtbaar maken van erfgoed voor een breed publiek)
- Programma 3: Erfgoed als pijler bij gebiedsontwikkeling (culturele waardenkaart, historisch DNA zichtbaar maken van een gebied, inspiratie bieden)
- Programma 4: Monumenten duurzaam ontwikkelen (kennis ontwikkelen en delen voor verduurzaming van monumenten).
Erfgoed draagt in 2023 bij aan de stedelijke ontwikkeling en (duurzaamheids)opgaven van de stad en het behouden en (digitaal) beschikbaar maken van Delfts erfgoed. Aansprekende voorbeelden zijn: gebiedsontwikkeling Schieoevers, de Gasthuisplaats, het Prinsenhofgebied, de Nieuwe Kerk (grafkelder en planvorming uitbreiding), DSM archiefontsluiting (met vrijwilligers), archiefonderzoek naar het Delftse slavernijverleden en doorontwikkeling van de gemeentelijke e-depot-voorziening.
Voor de periode 2022-2026 is extra budget toegekend om de achterstanden in conservering van kwetsbare archeologische objecten op te lossen en te zorgen voor behoud voor de toekomst.
Media
Omroep Delft
Komend jaar richt Omroep Delft zich op de verdere transitie van stadsradio naar een volwaardige omroep. Door middel van een interactieve website met een koppeling met sociale media en bewegend beeld wordt de Delftenaar op de hoogte gebracht van het stadsnieuws. De verwachte wetswijziging die voorziet in een kleinere rol van gemeenten bij de lokale omroepen gaat naar verwachting per 2025 in. In de tussentijd maakt het Rijk extra geld vrij voor verdere professionalisering. Omroep Delft komt hiervoor mogelijk in aanmerking.
Mediafonds Delft
Het Mediafonds Delft verwacht in 2023 weer onderzoeksprojecten te ondersteunen met onder meer subsidie vanuit de gemeente. Na een periode van opstarten worden steeds meer aanvragen ontvangen. Ook voor onderzoeksjournalistiek maakt het Rijk extra middelen vrij. Dit biedt kansen voor het Mediafonds Delft.
Samenkracht en Burgerparticipatie
Welzijn
Vanuit Welzijn worden de subsidies betaald ten behoeve van de welzijnsaanpak, Youth for Christ, de vier speeltuinverenigingen, de GGZ en de activiteit `Vriendendienst' van Perspektief. Ook betalen we de kosten voor de Adviesraad Sociaal domein.
In het kader van de welzijnsaanpak verstrekt de gemeente subsidie voor een integrale aanpak op het gebied van welzijn en preventie, zoals het maatschappelijk werk, het jongerenwerk en ouderenwerk, individuele cliëntondersteuning en ondersteuningsactiviteiten en laagdrempelig beweegaanbod in de wijken.
Per 2023 wordt een bezuiniging doorgevoerd van ongeveer 6% op het subsidiebudget voor de welzijnsaanpak en heeft het college voor 2023 een subsidieplafond vastgesteld om het risico van overschrijding op dit budget te beperken. Een subsidieplafond brengt met zich mee dat er een verdeelmethode moet worden toegepast. Er is gekozen voor de tendermethodiek aan de hand van inhoudelijke criteria.
Vanwege de bezuiniging en de toename van complexe hulpvragen verwacht de gemeente inzet op de plekken en doelgroepen waar de nood het hoogst is en de bestaanszekerheid van inwoners onder druk staat.
Delft voor Elkaar – bestaande uit Participe-Delft, Kwadraad, Stichting MEE Zuid-Holland Noord en Haaglanden Beweegt en meerdere informele zorgpartners – voert activiteiten uit op het gebied van welzijn en preventie, zoals het maatschappelijk werk en het jongerenwerk, individuele cliëntondersteuning en ondersteuningsactiviteiten en laagdrempelig beweegaanbod in de wijken. Per 2023 wordt een bezuiniging doorgevoerd van ongeveer 6% op het subsidiebudget van Delft voor Elkaar.
Vanwege de bezuiniging en de toename van complexe hulpvragen richt de inzet van Delft voor Elkaar zich op de plekken en doelgroepen waar de nood het hoogst is en de bestaanszekerheid van inwoners onder druk staat. Deze focus op preventie is ook nadrukkelijk opgenomen in het herijkte kader voor de samenwerking.
Sterke wijken
We werken aan een sterke stad met sterke wijken, sociaal en fysiek. Mensen moeten goed kunnen wonen, in een veilige omgeving. Samen met woningcorporaties, markt- en zorgpartijen werken we aan fysieke en sociale versterking van wijken, waaronder goede en duurzame woningen, meer woondifferentiatie en doorstroming. Voor het goed samen wonen en leven voeren we de geïntensiveerde aanpak woonoverlast uit.
Het programma Kansen voor Buitenhof en het sociaal-economisch programma Poptahof komen samen in één programmatische aanpak Voorhof/Buitenhof. Deze aanpak wordt onderdeel van de inzet in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Delft West (zie paragraaf Opgaven in de stad).
We zetten in op het verbinden van initiatieven en ontwikkelingen en geven ruimte aan experimenten. Succesvolle projecten en processen worden geborgd. Naast een sociaal-maatschappelijke aanpak leggen we ook de verbinding met de (ver)nieuwbouw en verduurzamingsopgaven in beide gebieden. De wijkversterkingsopgave Gillis/Delfia is onderdeel van deze programmatische aanpak. Op basis van het ambitiedocument en het vastgestelde ruimtelijk, functioneel en financieel kader start de geselecteerde gebiedsontwikkelaar met de planuitwerking voor de Delfia-locatie.
Samenwerken kennisinstellingen
In 2023 zetten we de samenwerking voort met onze kennisinstellingen, zoals afgesproken in de City Deal Kennis Maken en in het convenant tussen de TU Delft en gemeente Delft. Voor de uitvoering van thema 3 (universitaire gemeenschap, stad en inwoners) is er budget beschikbaar voor het voortzetten van de subsidierelatie met Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD) en een aantal communicatie-uitingen.
Met de City Deal wordt gewerkt aan de programmalijnen:
- Denken & de stad
De universitaire gemeenschap en hogescholen denken samen met bewoners na over oplossingen voor maatschappelijke problemen in de stad. - Onderzoeken & de stad
Wetenschappers van de TU Delft en hogescholen onderzoeken vraagstukken in Delft. Met bewoners, maatschappelijke instellingen en de gemeente wordt de stad een levend laboratorium.
Vanuit het coalitieakkoord is de intentie om meer aandacht te geven aan de kansen die de samenwerking met de TU Delft (en hogescholen) op deze twee programmalijnen biedt. Vanuit het coalitieakkoord ('De stad maken we met elkaar') is € 100.000 beschikbaar gesteld om onder andere hieraan te besteden in 2023 (zie programma Stad en bestuur).