Wat gaan we ervoor doen?
Gezondheid, preventie en sociale basis
We zetten in op fysieke en mentale gezondheid, preventie en een stevige sociale basis. Dit is verankerd in de diverse beleidskaders om een gezond en actief leven van Delftenaren te bevorderen en krijgt uitwerking binnen Positieve Gezondheid. We omarmen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA) om versterkt in te zetten op een gezonde generatie in 2040.
De uitwerking van deze akkoorden vindt in 2024 plaats in een lokaal plan van aanpak (Brede Specifieke Uitkering voor de thema’s sport en bewegen, cultuur, gezondheid en sociale basis) en een regionaal plan van aanpak (Regionaal Integraal Gezondheidsakkoord). We bouwen voort op wat er al is, maar verbinden en versterken interventies. Dit vraagt om een integrale, domeinoverstijgende samenwerking tussen partijen en interventies. De GGD gaat zich de komende jaren toeleggen op de regionale coördinatie van onderdelen uit het GALA en participeren in het traject van het Regionaal Gezondheidsakkoord (RIGA).
We verbinden de uitvoering van de doelen uit het GALA aan het Hoofdlijnen Sportakkoord II en de Brede Regeling Combinatiefuncties. In het GALA staan vijf ketenaanpakken waar gemeenten en zorgverzekeraars komende jaren samen mee aan de slag gaan. De volgende ketenaanpakken moeten in 2024 zijn ingericht:
kansrijke start
valpreventie
aanpak overgewicht en obesitas kinderen
gecombineerde leefstijlinterventie overgewicht en obesitas volwassenen
welzijn op recept
Als onderdeel van het GALA stellen we in 2024 een visie op een sterke basis op. Ook versterken we de bestaande sociale structuren in de wijken door het organiseren van meer informele en formele ondersteuning dichtbij de mensen in de wijk. Dit vraagt om een wijziging in de inrichting van het voorliggende veld. Samen met de stad blijven we inzetten op inclusie en continueren we de inzet op deLokale Inclusie Agenda (bestuurlijk accent: Delft kansrijk voor iedereen).
Uitvoering gezondheidszorg
GGD Haaglanden is de uitvoerende partij voor de wettelijke taak preventieve gezondheidszorg. De GGD zet vooral in op preventieve maatregelen voor de gezondheid van de bevolking en risicogroepen. Het gaat onder andere om gezondheidsonderzoek van grote groepen mensen. De GGD adviseert ons over publieke gezondheid en voert voor Delft lokale taken uit. Dat zijn taken op het gebied van de gezonde-schoolaanpak, sociaal medisch advies (SMA) en geweld in afhankelijkheidsrelaties. Ook heeft de GGD een rol in de openbare ruimte.
We voeren de notitie Gezondheidsbeleid 2020-2026 met als uitgangspunt Positieve Gezondheid in de wijk uit. In de wijken Voorhof en Buitenhof voeren we in 2024 interventies uit samen met bewoners en maatschappelijke partners. Verder zetten we de interventies voort uit het lokaal preventieakkoord. In 2024 zetten we in op een meer integrale aanpak van eenzaamheid door samenwerking met plannen vanuit Positieve Gezondheid. In samenhang met de doelstellingen uit het GALA gaan we in 2024 de uitvoering voor Positieve Gezondheid voortzetten.
Voor de jeugdgezondheidszorg voert de Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ) als basis de preventieve wettelijke taken uit voor gemeente Delft en de omliggende regio. Daarnaast geven zij op verzoek van de gemeente vorm aan aanvullende diensten, zoals de samenwerking tussen het medische en sociale domein zoals die voortkomt vanuit GALA en IZA. Tegelijkertijd houden deze aanvullende diensten ook uitvoering in zoals de ketenaanpak overgewicht en interventies als Kansrijke Start voor Ouders (Kasto), Prenataal Huisbezoek en Regie op preventie (voorlichting op scholen voor voortgezet onderwijs (VO)).
Toegang
Delft Support zal in 2024 als toegangspoort (0-100 jaar) zowel voor jeugd als Wmo laagdrempelige en passende ondersteuning bieden (jeugd) dan wel daar naartoe leiden (Wmo en jeugd). Daarbij stuurt zij erop dat de ondersteuning ‘licht waar mogelijk, zwaar waar nodig’ is. Gespecialiseerde jeugdhulp wordt niet door Delft Support zelf geleverd, maar door regionaal ingekochte zorgaanbieders.
Ook de inzet van de doorbraakmethode wordt gecontinueerd. Deze wordt met name door het Sociaal Team ingezet bij multidisciplinaire problemen van inwoners. Delft Support werkt nauw samen met preventie-, onderwijs-, zorg- en veiligheidspartners. Voor de verdere verbinding van het medisch en sociaal domein, in het kader van het Regionaal integraal gezondheidsakkoord, vragen we ook inzet van Delft Support.
Hervormingsagenda en toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming
We zien veel knelpunten (bijvoorbeeld wachtlijsten en het hoge percentage kinderen met jeugdhulp) in de jeugdzorg die dringend vragen om actie om het voor onze kinderen en hun ouders beter en makkelijker te maken. Dat vraagt om aan de slag te gaan met de volgende opgaven uit de Hervormingsagenda:
toegankelijk en beschikbare jeugdzorg voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen;
gezinsgerichte zorg;
stevige lokale teams die waar nodig ook zelf hulp bieden;
kinderen groeien zo thuis mogelijk op;
jeugdigen en ouders kunnen vertrouwen op goede kwalitatieve zorg die daadwerkelijk helpt;
samenwerking tussen gemeente en aanbieders wordt versterkt;
verminderen van de bureaucratie en houdbaar financieringsmodel.
Met deze opgaven gaan we verder met de beweging die we in Delft al ingezet hebben.
Om de knelpunten die we zien in de jeugdbeschermingsketen het hoofd te bieden, is er landelijk het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming ontwikkeld. Naar aanleiding daarvan werken we aan vervlechting tussen het programma Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) en de jeugdbeschermingsketen. Ook zijn we gestart met een regionale proeftuin om te experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking rondom complexe veiligheidscasussen.
Vanuit de twee centrumgemeenten Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Delft en Den Haag blijft de focus op preventie, het aanpakken van de oorzaken van geweld en de risicofactoren om zo het geweld duurzaam te stoppen. In de uitvoering worden de verschillende werkwijzen vanuit jeugd en HGKM steeds meer samengebracht. In structureel onveilige gezinssituaties schalen we op naar het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden.
Wmo lokaal
We blijven inwoners die dat nodig hebben ondersteunen met maatwerkvoorzieningen, zoals sociaal en persoonlijk functioneren, ondersteuning en regie bij het huishouden, dagbesteding, woningaanpassingen, vervoer en hulpmiddelen. Voor de hulpmiddelen gaat per april 2024 een nieuw contract in.
De met het actieprogramma sociaal domein ingezette beweging om maatwerk en algemene voorzieningen beter te verbinden, zal in 2024 voor de maatwerkdiensten worden gecontinueerd. De nazorg voor ex-gedetineerden wordt verder verbeterd en de verbinding met Wmo ondersteuning, waar dat nodig is, wordt makkelijker gemaakt.
Wmo Centrumgemeentetaken
Delft voert voor, en in samenwerking, met de gemeenten in de DWO-regio (Delft, Westland, Oostland) enkele taken uit als centrumgemeente. De taak van de centrumgemeente is het financieren van voorzieningen die hieronder vallen en het voeren van regie op het beleid. De centrumgemeentetaken gaan over Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en hieraan gelieerde taken, zoals verslavingszorg en ketenzorg GGZ, maatschappelijke opvang, beschermd wonen beschermd thuis en vrouwenopvang/huiselijk geweld kindermishandeling en Veilig Thuis (zie kopje toekomstscenario kind- en gezinsbescherming). Vanuit OGGZ zal verder gewerkt worden aan de ketenaanpak GGZ/bemoeizorg. Ook wordt de introductie onderzocht van een wijk GGD’er, ten behoeve van het eerder reageren op signalen over personen met verward of onbegrepen gedrag.
Voor Beschermd wonen beschermd thuis start per 2024 een nieuwe contractperiode. In verband met het landelijke uitstel van het woonplaatsbeginsel, en het daarmee samenhangende financiële verdeelmodel, zal de daadwerkelijke doordecentralisatie met een jaar uitgesteld worden. In de DWO-regio gaan we door met de geplande werkzaamheden voor deze beweging. Onze koers voor de transformatie verandert niet: de ontwikkeling naar ‘zo thuis en lokaal mogelijke ondersteuning in de wijken’ zetten we onverminderd door.
Voor de opvang van dak- en thuislozen geven we invulling aan het landelijk programma 'Iedereen onder een dak'. Hiertoe worden in Delft en de regiogemeenten flexwoningen gerealiseerd, werken we met de methodiek Housing First en zetten we Vangnet in de Buurt in waar dat nodig is.
Naast de genoemde (landelijke) ontwikkelingen en preventieve inzet voeren we de taken uit waartoe we volgens de Jeugdwet, Wmo en Wet Publieke Gezondheidszorg verplicht zijn.
Delft-West
Binnen Delf-West wordt met inwoners van de stadop dit beleidsterrein ingezet op een gezondere en socialere stad. Dit betekent extra inzet op bijvoorbeeld collectieve jeugdhulp- en onderwijs voorzieningen (specifiek groeigroepen Horizon). Verder zal vanuit Preventie met gezag versterking op jongerenwerk worden gerealiseerd en zal worden ingezet op sleutelfiguren in de wijk. Ten slotte continueert het programma Langer en Weer thuis onder Delft West, gezien de sterke onderlinge inhoudelijke en geografische verbinding. Vanuit de aanvraag SPUK Kansrijke Wijk wordt indien deze wordt toegekend aanvullend ingezet op het jonge kind, armoede en weerbaarheid.