Wat gaan we ervoor doen?
Delft Support
In 2023 zal Delft Support als toegangspoort van de Wmo en gedeeltelijk Jeugd sturen op het adagium 'licht waar mogelijk, zwaar waar nodig' en blijven laagdrempeligheid en passende ondersteuning basisvoorwaarden voor de dienstverlening. Daarnaast is Delft Support conform de prestatieovereenkomst een belangrijke partner in het uitvoeren van de maatregelen uit het actieplan. We zetten de werkwijze van het sociaal team voort. Ook in 2023 werken we met het sociaal team aan multidisciplinaire problemen van inwoners. Dit doen we via de doorbraakmethode. Ook werken we met andere gemeenten samen in de citydeal eenvoudig maatwerk om expertise te delen en onze werkwijze doorlopend te verbeteren.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Begeleiding, dagbesteding en individuele verstrekkingen
Onder maatwerkdienstverlening 18+ vallen de voorzieningen Resultaatgerichte Ondersteuning, zoals begeleiding, dagbesteding en Ondersteuning en Regie bij het Huishouden (ORH). Ook de ontmoetingscentra en de maaltijdvoorziening zijn hiervan onderdeel.
De voorzieningen Resultaatgerichte Ondersteuning zijn in 2022 opnieuw aanbesteed. De nieuwe contracten gaan in per 1 januari 2023. We sturen conform de inkoopvisie op langdurige samenwerking met zorgleveranciers en op een betere samenwerking met partners in het voorliggend veld. Daarmee stimuleren we het gebruik van voorliggende en algemene voorzieningen in plaats van maatwerkvoorzieningen. Dat doen we samen met Delft Support en partners in de stad. Daarnaast gaan we scherper meten of het resultaat behaald wordt zoals afgesproken is met de zorgleverancier. Dit wordt regulier onderwerp van gesprek met zorgleveranciers.
Maatwerkvoorzieningen Wmo
Hulpmiddelen, vervoer en woningaanpassingen zijn voorzieningen die worden verstrekt aan inwoners om hun zelfredzaamheid te versterken en langer thuis te blijven wonen. Het betreft in de meeste gevallen voorzieningen voor ouderen. Het contract voor de hulpmiddelen zal in 2023 nog met een jaar verlengd worden. In de tweede helft van 2023 zal de aanbesteding plaatsvinden voor een nieuw contract per april 2024. Binnen de Wmo in het algemeen en de aanbesteding hulpmiddelen in het bijzonder zal de koppeling worden gemaakt met inclusie en de inclusieagenda.
Het aantal Delftse vervoersbewegingen van de regiotaxi is in vergelijking met andere gemeenten hoog en vindt veelal ook binnen Delft plaats. We willen door herstelgerichte interventies ('Powerful ageing'), het meer onder de aandacht brengen van het reguliere openbaar vervoer en vrijwilligersvervoer de vervoersbewegingen van de regiotaxi gedeeltelijk vervangen door deze vormen van vervoer.
Met woningcorporaties zijn afspraken gemaakt hoe aanpassingen van woningen en omgeving collectief kunnen worden uitgevoerd en gefinancierd. Het gaat bijvoorbeeld om het realiseren van collectieve scootmobielstallingen op plekken waar veel ouderen wonen, elektrische deuropeners en het weghalen van drempels. In 2023 gaan we verder met de uitrol van deze afspraken.
De aanbesteding woningaanpassingen is in juli 2022 gestart. Met deze aanbesteding beogen we één partner te contracteren voor alle woningaanpassingen. Zo kunnen we een hogere kwaliteit van dienstverlening, een kortere doorlooptijd van een aanvraag en minder uitvoeringslasten voor Delft Support realiseren.
Geëscaleerde zorg 18+: (O)GGZ
Openbare geestelijke gezondheidszorg heeft betrekking op signalering, bemoeizorg, toeleiding en ketenzorg voor kwetsbare inwoners. Wij werken in toenemende mate samen met lokale ketenpartners (zorg, politie, woningbouw, Meldpunt Bezorgd) aan signalering en bemoeizorg (onder meer via Vangnet in de wijk en het Convenant Bemoeizorg).
Met de regiogemeenten hebben we afspraken gemaakt over signalering en toeleiding. Daarbij zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering, onder beleidsregie van centrumgemeente Delft.
In de regio Haaglanden is het Veiligheidshuis getransformeerd naar een Zorg- en Veiligheidshuis. Mede onder invloed van de landelijke agenda Zorg en veiligheid wordt het aandachtsgebied van het Zorg- en Veiligheidshuis uitgebreid. Voorbeelden zijn de intensivering van de nazorg voor ex-gedetineerden en de persoonsgerichte aanpak van personen met een hoog veiligheids- en zorgrisico.
Geëscaleerde zorg 18+: Beschermd wonen
Alle gemeenten ontvangen vanaf 2024 een lokaal budget voor nieuwe cliënten en zijn lokaal verantwoordelijk voor het bieden van Beschermd Thuis en Beschermd Wonen. In de Regiovisie Beschermd Thuis 2022-2026 is vastgelegd dat gemeenten in de DWO-regio lokaal voorzieningen Beschermd Thuis treffen en dat regionaal de (intramurale) voorziening Beschermd Wonen beschikbaar blijft. In 2023 bereiden we deze transitie voor. We streven naar beter zicht op het aantal cliënten, het aantal plekken dat nodig is en locaties Beschermd Thuis en Beschermd Wonen. Zo kunnen we onder andere scherper in beeld brengen welke financiële middelen noodzakelijk zijn voor een goede verdeling van middelen tussen gemeenten voor Beschermd Thuis. Uiteraard nemen we hierin ook de uitname Wet langdurige zorg (Wlz) mee. Omdat we jaarlijks geld overhouden op beschermd wonen brengen we via een investeringsplan in beeld welke middelen en voorzieningen er in de toekomst wel en niet noodzakelijk zijn na de doordecentralisatie en de beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis.
Dat is ook belangrijk omdat de centrumgemeentefunctie die Delft heeft per 2030 vervalt. De gemeente Delft krijgt tot en met 2030 voor haar rol als centrumgemeente een regionaal budget van het Rijk. Dit budget wordt tot en met 2030 langzaam afgebouwd.
Daarnaast wordt landelijke wetgeving verder uitgewerkt, zoals invoering van het woonplaatsbeginsel, bovenregionale samenwerking, en transformatie van vastgoed van leveranciers als gevolg van de uitname van de Wet langdurige zorg (Wlz). In 2023 zal daarnaast gezamenlijk een inkooptraject worden gestart voor Beschermd Wonen en Beschermd Thuis.
Huiselijk geweld en kindermishandeling – DWO
Delft heeft als centrumgemeente voor het DWO-gebied de verantwoordelijkheid om voorzieningen in stand te houden op het gebied van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, zoals vrouwenopvang, ambulante hulp en tijdelijke huisverboden. Regionaal voeren we, samen met medecentrumgemeente Den Haag, regie op de uitvoering van de Regionale visie aanpak huiselijk geweld in Haaglanden. De focus ligt op preventie, het aanpakken van de oorzaken van geweld en de risicofactoren om zo het geweld duurzaam te stoppen. In 2023 gaan we conform planning verder met het uitvoeren van de regiovisie. Daarnaast werken we aan een toekomstscenario voor kind- en gezinsbescherming.
Maatschappelijke opvang
Delft is als centrumgemeente voor de DWO-regio verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Het besluit tot doordecentralisatie van de middelen voor maatschappelijke opvang is uitgesteld tot 2026. Delft blijft daardoor ook de komende jaren de rol van centrumgemeente vervullen voor de DWO-regio. Ondertussen werken we samen met de DWO-regio vanuit de Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 2022-2026 naar de transitie van Maatschappelijke Opvang naar Maatschappelijk Wonen. We realiseren de komende jaren 25 flexwoningen voor de doelgroep binnen de regio, 15 Housing First-plekken, uitbreiding van Vangnet in de Wijk, meerdere Jongeren Informatie Punten en een aparte opvang voor Jongeren.
Actieplan Sociaal Domein maatregelen
In het actieplan ligt de nadruk bij de Wmo op het beter inzetten van de algemene voorzieningen. Maatregelen als de was- en strijkvoorziening voor ouderen, Thuisgekookt en Powerful ageing zijn inmiddels goed ingeregeld en leveren hun besparing op.
Daarnaast bieden we in het nieuwe contract resultaatgerichte ondersteuning meer flexibiliteit in de zwaarte van indicaties, waardoor we beter rekening kunnen houden met de eigen mogelijkheden van de inwoner. Het project fraude en toezicht is afgerond. Processen in de bedrijfsvoering zijn erop ingericht dat fraude zoveel mogelijk wordt voorkomen, signalering is verbeterd en er goed wordt samengewerkt tussen betrokken partijen.
Het vrijwilligersvervoer als voorliggende voorziening is nog niet tot stand gekomen. Er wordt nu onderzocht of er animo is onder Delftse inwoners om een vrijwilligersorganisatie in het leven te roepen. In andere gemeenten in de regio is dit een succes gebleken.
Daarnaast blijft de focus op doorontwikkeling samenwerking met Delft Support en Delft voor Elkaar om afschalen naar voorliggende voorzieningen mogelijk te maken. Deze maatregel vraagt een langere periode om tot de gewenste effecten te komen.
Jeugd
Het blijft van groot belang dat jongeren en ouders/verzorgers die écht hulp nodig hebben, deze hulp ook krijgen. Het college geeft hieraan uitvoering door:
- Jeugdhulp in regionaal verband in te kopen om aan onze wettelijke taak te voldoen met behulp van de vastgestelde kaders: de inkoopstrategie en de regiovisie Jeugdhulp Haaglanden met onderstaande ambities:
1. Versterken van het gewone opvoeden en opgroeien
2. Tijdig inzetten van de best passende hulp
3. Kinderen en jongeren groeien zo thuis mogelijk op
4. Duurzaam veilig opgroeien
5. Jeugdhulp en onderwijs werken effectief samen
- Het manifest 'Opvoeden en opgroeien in Delft - Uitgangspunten voor de duurzame inrichting van het stelsel’ (RIS: 4414858) met het beleidskader Jeugdpreventie 'Een Delftse (op)voedingsbodem' te vertalen naar de praktijk. Naast het uitvoeren van de wettelijke preventieve medische basistaken (door bijvoorbeeld het vaccineren, meten en wegen bij de St. Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West) ligt de focus in Delft op preventie bij groepen waar bepaalde risicofactoren voorkomen
Een overzicht van de middelen die voor 2023 beschikbaar zijn gesteld in het kader van het onderdeel “Delft kansrijk voor iedereen” uit het coalitieakkoord, waaronder het vergroten van kansen voor kinderen’ staan opgesomd in het programma Werk en Inkomen.
- Een totaalpakket aan maatregelen op het gebied van jeugdhulp binnen het Actieplan Sociaal Domein, te weten:
1. Beter Samenspel voor Veilig Opgroeien
2. Versterking verwijzingen huisartsen
3. Kansrijke start voor ouders
4. Versterken bestaanszekerheid/Doorbraak-methode
5. Sturen op omvang trajecten
6. Sturen door middel van contractmanagement
7. Toeleiding Wet Langdurige Zorg
Een kritische beoordeling van de zorgvraag is daarbij noodzakelijk. Niet elke levensgebeurtenis of elk probleem hoeft te leiden tot geïndiceerde (jeugd)zorg. Ook zorg voor elkaar kan hierbij een belangrijke rol spelen en de samenleving versterken. Hoewel de focus ligt op de leeftijd 0-18 jaar, stopt de ondersteuning en daarin de samenhang echter niet bij 18 jaar.
Geëscaleerde zorg 18- / Veilig Thuis
Onze inzet op dit onderdeel betreft meerdere ontwikkelingen. Op landelijk niveau betreft dit de vorming van de expertisecentra specialistische jeugdhulp voor jeugdigen met meervoudige, complexe problematiek. In het kader van het ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’ starten we een regionale proeftuin zodat we een aanpak kunnen ontwikkelen die gezinsgericht, multidisciplinair, transparant en duidelijk is. Voor de aanpak van kindermishandeling wordt als onderdeel van de aanpak huiselijk geweld, via Veilig Thuis (onderdeel van de gemeenschappelijke regeling GGD/VT), in 2023 conform planning verder uitvoering gegeven aan de regiovisie
Volksgezondheid
Gezondheidszorg
We voeren de notitie Gezondheidsbeleid 2020-2026 met als uitgangspunt Positieve Gezondheid in de wijk uit. In de wijken Voorhof en Buitenhof voeren we in 2023 interventies uit samen met bewoners en maatschappelijke partners. Verder zetten we de interventies voort uit het Preventieakkoord genotmiddelen. In het kader van corona richten we ons op de thema’s leefstijl en het voorkomen van eenzaamheid.
GGD
Bij de wettelijke taak preventieve gezondheidszorg is GGD Haaglanden de belangrijkste uitvoerende partij. De GGD zet vooral in op preventieve maatregelen voor de gezondheid van de bevolking en risicogroepen. Het gaat onder andere om gezondheidsonderzoek van grote groepen mensen. Gezien de coronapandemie is het belang van een goede gezondheid nog nadrukkelijker naar voren gekomen. De GGD krijgt dan ook een nog steviger rol op het gebied van gezondheidspreventie en bij interventies gerelateerd aan de gevolgen van corona, bijvoorbeeld op het vlak van roken en eenzaamheid.
Daarnaast kunnen zij medische hulp bij rampen verlenen, adviseren zij over gezondheidsaspecten in relatie tot het milieu en zijn ze verantwoordelijk voor de vaccinatie van bewoners. Verder voert de GGD voor Delft lokale taken uit. Dat zijn taken op het gebied van de gezonde schoolaanpak, sociaal medisch advies (SMA) en geweld in afhankelijkheidsrelaties.