Wat gaan we ervoor doen?
De duurzame ontwikkeling van Delft hebben we onderverdeeld in vijf onderwerpen: klimaatadaptatie, groen/natuur en water; geluid en bodem; circulaire economie; energietransitie en mobiliteitstransitie.
Klimaatadaptie, groen/natuur en water
Klimaatadaptatie, groen/natuur en water
Bij het klimaat adaptatief maken en vergroenen van de stad richten wij ons op drie sporen: de openbare ruimte, de gebiedsontwikkelingen en de privégronden. Het klimaatadaptief inrichten en vergroenen van de openbare ruimte combineren wij zoveel mogelijk met de beheeropgave en de mobiliteitsagenda. Hiervoor zetten we onder andere in op de 'van gevel-tot-gevel-aanpak' (zie Schone en veilige stad) en het verwijderen van overbodige verharding.
Daarnaast faciliteren we initiatieven uit de stad om te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten. Wij werken daarbij met een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie, groen/natuur en water. Voor de gebiedsontwikkelingen en nieuwbouw hanteren we de beleidsregels klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen waardoor alle nieuwbouwontwikkelingen voldoen aan de huidige richtlijnen voor klimaatadaptief bouwen en biodiversiteit. Ook stellen we op wijkniveau een kansenkaart natuur op.
Het vergroenen van de private ruimte vraagt om een extra impuls. Om mensen te verleiden en te helpen bij het klimaatadaptief maken en vergroenen van tuinen maken we door herprioritering van bestaande budgetten meer middelen vrij voor de Klimaatmaat van duurzaamheidscentrum De Papaver. Daarnaast ondersteunen we de vergroening van bedrijven op Schieoevers (Innovatiedistrict Delft). Hiermee werken we aan een toekomstbestendige, klimaatadaptieve stad en versterken we de biodiversiteit in Delft.
Met het Hoogheemraadschap van Delfland werken we samen aan de uitvoeringsagenda bij de in 2023 overeengekomen Strategische Samenwerking Agenda Water. Hierin werken we onder meer aan het beperken van overlast door zware regenbuien. De blauwalgproblematiek in de Grote Plas van de Delftse Hout blijft een zorg; hiervoor verkennen we nieuwe maatregelen.
Delftse Hout / Buytenhout / Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland
Voor de doorontwikkeling van het regiopark Buytenhout is een intentieovereenkomst afgesloten met de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer. We zetten de Buytenhout als geheel beter op de agenda. Van de gebieden in Buytenhout maken we, samen met de partijen in het gebied, één geheel met behoud van de eigen karakteristieken. De entree van de Delftse Hout bij de Korftlaan krijgt een kwaliteitsimpuls.
Voor de verbetering van de kwaliteit van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland nemen we actief deel aan de Landschapstafel. Wij werken mee aan het gezamenlijk uitvoeringsprogramma waarbij we invulling geven aan de hoofddoelstelling voor het versterken van het gebied als groenblauwe oase met natuur, landbouw en recreatie. We werken plannen uit voor het versterken van de toegangsroutes naar Midden Delfland. Ook onderzoeken we de kansen en mogelijkheden voor een goede inpassing van 4-sporigheid Delft-Schiedam.
Participatie en groene samenwerking
Wij versterken de samenwerking tussen gemeente en de natuur- en milieuverenigingen (onder andere via platform Groen) Met deze verenigingen vindt periodiek overleg plaats over onder andere beheer, inrichting, wensen, ontwikkelingen inclusief monitoring. Wij onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om De Papaver te ondersteunen in hun toekomstplannen, mogelijk door het inzetten van een bijdrage uit Fonds Delft 2040.
Geluid en bodem
Vanuit de Omgevingswet zijn we verplicht een omgevingsprogramma geluid op te stellen. Dit programma is deels beleidsmatig en vervangt het bestaande beleid hogere waarden en het actieplan geluid. In het omgevingsprogramma stellen we de ambitie voor geluid vast en bepalen we welke knelpuntlocaties er zijn. Daarnaast geeft het programma maatregelen voor het aanpakken van deze knelpuntlocaties.
Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking en zijn wij bevoegd gezag voor bodemverontreiniging en -sanering. We richten de organisatie hierop in en beleggen waar logisch taken bij de Omgevingsdienst Haaglanden.
Circulaire economie
We gaan aan de slag met de uitvoeringsagenda circulaire economie. Met de koplopers (onder meer ondernemers, kennisinstellingen, bouwende partijen en inwoners) uit de stad starten we initiatieven die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Initiatieven zijn gericht op onderzoek, uitwisseling van reststromen, circulair bouwen, het opzetten van (kennis-)netwerken en het verlagen van de hoeveelheid restafval (het streven is de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 100 kilo per persoon per jaar). Hierbij kijken we nadrukkelijk naar de kansen die er liggen binnen de drie grote opgaven van Delft: Delft-West, Innovatiedistrict Delft en de energietransitie.
Energietransitie
Delft pakt een actieve voortrekkersrol in de energietransitie. De strategische richting is vastgesteld in de Regionale Energie Strategie 1.0, Warmteplan Delft, Energie Strategie Delft (in ontwikkeling) en Routekaart Klimaatneutraal 2050 (in ontwikkeling). De uitvoering organiseren we in een programma met drie werkstromen, ondersteund door programmamanagement.
Werkstroom 1. Stadsbreed in beweging
Samen met inwoners, bedrijven en woningcorporaties werken we aan verduurzaming. Draagvlak voor de energietransitie is essentieel en begint met informeren. De campagne 'Delft wordt groen' wordt daarom uitgebouwd, offline en online. In het bijzonder versterken we de communicatie over het verduurzamen van en plaatsen van zonnepanelen op monumenten. Zo werken we aan onze doelstelling dat meer Delftenaren naar eigen zeggen duurzaam bezig zijn.
We starten met de uitvoering van het Isolatieplan met als doel dat 10.000 woningen in 2030 geïsoleerd zijn van energielabel D, E, F en G naar energielabel A, B of C. Hiervoor zetten we het Energieloket en energiecoaches in. Daar voegen we energie-ambassadeurs aan toe die aanspreekpunt zijn in een wijk en proactief inwoners gaan ontzorgen bij het isoleren. De aanpak energiearmoede met energiehulpen wordt in samenwerking met de woningcorporaties doorontwikkeld tot een aanpak per complex waarbij de energiehulpen deur-tot-deur aanbellen. Deze campagne zal lopen in de winter van 2023-2024. Zij brengen direct energiebesparende maatregelen aan en adviseren hoe ander gedrag de energierekening kan verlagen. Het Rijk heeft middelen vrijgemaakt om hierna de aanpak verder door te ontwikkelen met de focus op Delft-West.
In 2024 evalueren we deze aanpak en ontwikkelen we de aanpak voor de volgende winter, in samenwerking met de woningcorporaties. We gaan door met gratis energie-advies voor bedrijven en starten met een aanpak kantoren label C, om ervoor te zorgen dat de wetgeving hierover wordt nageleefd in de stad.
Werkstroom 2: Techniek
Door de overgang naar duurzame warmte en duurzame elektriciteit zijn aanpassing in de infrastructuur nodig. De gemeente faciliteert deze projecten en is de verlener van de benodigde vergunningen. De aanleg van WarmtelinQ is vergevorderd. In 2024 bouwt Gasunie hiervoor het pompstation. Naar verwachting vraagt NetVerder in 2024 de vergunning aan voor het Open Warmtenet in Voorhof en Buitenhof en start de aanleg. Ook de bouw van de warmtepompcentrale op het terrein van TU Delft start naar verwachting in 2024. Om het elektriciteitsnet gereed te maken voor de energietransitie vervangt Stedin het hoogspanningsstation in Tanthof; naar verwachting start de bouw in 2024.
Werkstroom 3: Warmte-uitvoeringsplannen
De overgang naar aardgasvrije warmte verloopt in Nederland met behulp van warmte-uitvoeringsplannen. Daarbij stelt een buurt het eigen warmte-uitvoeringsplan op in een participatieproces onder regie van de gemeente. In de warmte-uitvoeringsplannen wordt de samenhang met andere belangrijke uitdagingen in (kwetsbare) wijken georganiseerd. Daarnaast komen de koppelkansen op tafel met de andere duurzame thema’s: klimaatadaptatie groen/natuur en water en circulaire economie.
Het eerste warmte-uitvoeringsplan in de Multatulibuurt, onderdeel van Delft-West, doorloopt in 2024 de derde fase: na het buurtpaspoort (2022) en het bepalen van de reikwijdte (2023) wordt in 2024 het ontwerp uitgewerkt. Hierna start de uitvoering. In 2024 starten we het tweede warmte-uitvoeringsplan en wordt de aanpak uitgewerkt van de tweede fase van het warmtenet in Voorhof en Buitenhof. Hier kunnen ongeveer 10.000 woningen op aansluiten. De aanpak zal inzichtelijk maken hoe het proces van warmte-uitvoeringsplannen voor deze buurten eruit zal zien.
Mobiliteitstransitie
Ook de mobiliteitstransitie draagt bij aan een duurzame stad. Denk hierbij aan het terugdringen van het autogebruik, de milieuzonering, deelmobiliteit mogelijk maken, het bevorderen van het fietsgebruik en de voetganger op één. Met de uitvoering van de projecten uit het mobiliteitsprogramma en de adaptieve mobiliteitsagenda werken we niet alleen aan de mobiliteitstransitie (vanuit het accent 'ruimte voor wonen'), maar komen we ook stap voor stap dichter bij een duurzame stad. Zie de toelichting in programma Bereikbare stad.