Subsidies
Subsidiebeleid
In deze paragraaf zijn opgenomen 1) de hoofdlijnen van het beleid en de ontwikkeling in de subsidiesystematiek voor het verlenen van subsidies (uitgaande subsidies) en 2) de uitgangspunten voor te ontvangen subsidies (inkomende subsidies).
1. Uitgaande subsidies
In deze subparagraaf zijn de hoofdlijnen van het beleid opgenomen voor het verlenen van subsidies en ontwikkelingen in de subsidiesystematiek.
Subsidiesystematiek
Voor de bestuursperiode 2022-2026 bestaat de Delftse subsidiesystematiek uit een door de gemeenteraad vastgestelde Algemene Subsidieverordening Delft 2022 (ASV) en een vastgestelde Subsidieregeling Subsidie gemeente Delft 2020. De ASV biedt samen met de Algemene wet bestuursrecht het wettelijk kader voor de subsidieverlening. De Subsidieregeling Subsidie gemeente Delft 2020 omvat praktische en specifieke spelregels voor het verlenen van de subsidies. Het is een middel om het door de raad vastgestelde beleid uit te voeren.
Momenteel wordt er gewerkt aan een herziening van de Subsidieregeling Subsidie gemeente Delft 2020. Zoals beschreven in het coalitieakkoord zullen we ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk mensen bereiken met de regeling.
In het subsidieregister Dashboard Sociaal Domein - Subsidieregister - Delft (incijfers.nl) is op instellingenniveau terug te vinden welke subsidies zijn verleend, zowel voor de eenmalige of kortlopende subsidies als voor de periodieke of (meer)jaarlijkse subsidie.
De Eenmalige of kortlopende subsidie:
De Eenmalige of kortlopende subsidie wordt verleend voor incidentele activiteiten en projecten die bijdragen aan de gemeentelijke doelen én die gericht zijn op:
bevorderen van participatie van inwoners van Delft
bevorderen van eigen en gezamenlijke kracht van inwoners van Delft
bevorderen van goed sociaal klimaat en veiligheid
bevorderen van duurzaamheid en het Delftse milieu
versterken van de eigen kracht van de organisatie
Periodieke of (meer)jaarlijkse subsidie:
De Periodieke of (meer)jaarlijkse subsidie wordt verleend voor activiteiten die bijdragen aan het realiseren van de hieronder staande verbindende doelstellingen:
Economie en vastgoed
Schone en veilige stad
Gezonde en sociale stad
Samenleven, onderwijs en cultuur
Werk en inkomen
Duurzame stad Delft
Goed wonen
Stad in bedrijf
In 2024 is circa € 30,5 miljoen beschikbaar voor periodieke subsidies. Deze bedragen zijn ondergebracht in verschillende programma’s.
2. Inkomende subsidies
Delft ziet kansen om bij Rijk, provincies, regio (MRDH) en EU subsidies binnen te halen voor de eigen ambities en beleidsdoelstellingen. Het Subsidie Servicepunt (SSP) vervult hierin een centrale adviserende, ondersteunende en monitorende rol naar de beleids- en uitvoeringsafdelingen. Hierbij adviseert het SSP ook in de afweging om wel/geen aanvraag in te dienen met het oog op de langere termijn (onder meer uitvoeringsgereedheid, eigen bijdrage, capaciteit). Naast het adviseren en ondersteunen van het aanvraagproces voorziet het SSP ook in de voorlichting van de administratieve processen na toekenning en ondersteunt daarin indien gewenst en mogelijk. Door het SSP is het onderzoek naar mogelijke subsidies een actief onderdeel van de bedrijfsvoering.