Innovatiedistrict Delft
Delft heeft wereldwijd een naam als centrum van innovatie en technologie. De concentratie van talent, bedrijven en kennisinstellingen draagt bij aan de economische kracht van Delft en van de regio. De technologieën van de toekomst worden in Delft bedacht en gemaakt. Delft heeft een unieke en innovatieve economie, met de TU Delft Campus en de Biotech Campus als belangrijke spelers. Onderwijs, onderzoek en innovatie komen hier samen.
Vooral in Delft Zuid Oost zien we enorme kansen om dit te versterken. Onder de naam “Innovatiedistrict Delft” werken we met de provincie Zuid-Holland, de Technische Universiteit Delft, de Bedrijvenkring Schieoevers en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag samen aan de ambitie van Delft Zuid Oost te ontwikkelen tot een gebied waarin wonen, onderwijs en werkgelegenheid op alle niveaus een plek krijgen.
Onze ambitie is om in Delft deze krachtige economie van talentontwikkeling en werkgelegenheid op alle niveaus verder te versterken, van VMBO tot universiteit. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief Smart Makers Delft. De partners hiervan ontwikkelen met elkaar een vernieuwend onderwijsconcept waarin VMBO en MBO-leerlingen praktijkervaring opdoen bij de innovatieve maakbedrijven en start-ups van Delft. De focus ligt op de sectoren waar een grote vraag ligt vanuit de arbeidsmarkt, zoals de energietransitie en de zorg. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: leerlingen uit Delft en de regio krijgen betere kansen op de arbeidsmarkt en bedrijven krijgen de vakmensen waar ze zo hard naar op zoek zijn. Hiermee geven we invulling aan het coalitieakkoord om banen voor denkers en doeners te creëren.
In 2022 hebben de vijf partners het “Toekomstperspectief Innovatiedistrict Delft” opgesteld. In 2023 wordt dit uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma met concrete gezamenlijke projecten. Ook wordt een gezamenlijke kwartiermaker aangesteld en wordt de samenwerking tussen de partners verder vormgegeven. Voor deze programmatische aanpak is een programmabudget begroot van drie keer
€ 200.000 in de jaren 2023, 2024 en 2025.
Om het Innovatiedistrict Delft verder te ontwikkelen dient geïnvesteerd te worden in verbindingen, betaalbare onderwijs, werk- én woonruimtes en een aantrekkelijke openbare ruimte met goede verbindingen, groen en ruimte voor ontmoeting. Voor de financiering van concrete projecten kijken we zowel naar projecten die in de begroting zijn opgenomen als naar nieuwe projecten die de partners gezamenlijk initiëren en financieren. Hierbij zetten we volop in op mogelijkheden van cofinanciering met rijksmiddelen, zoals de Versnellingsgelden en de Regiodeal-middelen (zie onderdeel cofinanciering).